Cu exact trei luni înainte de alegerile locale, la data de 8 martie 2024, Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, publica pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia intenționa să contracteze servicii de evaluare imobiliară a bunurilor imobile aflate în domeniul public și privat sau în administrarea Municipiului București, precum și a imobilelor care pot fi achiziționate de către Primăria Capitalei de pe piața liberă.
Concret, este vorba despre încheierea unui acord-cadru pentru o durată de 48 de luni (patru ani), pentru care autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la 5.000.000 de lei fără TVA, respectiv la 5.950.000 de lei cu tot cu TVA (adică la 1.214.285,72 de euro).
Pentru atribuirea acestui acord-cadru, primăria condusă de Nicușor Dan a organizat o licitație deschisă, impunând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul ofertei a primit 40% din punctaj, iar termenul de livrare a rapoartelor de evaluare 60% din punctaj. Fondurile provin exclusiv de la bugetul de stat.
La procedura de licitație, a fost primită o singură ofertă, de altfel declarată admisibilă, iar, la data de 25 iunie 2024, Primăria Capitalei a încheiat cu SC MAPPS Master Appraisal SRL din Sectorul 1 și cu SC Business Valuation SRL din Sectorul 4 un contract al cărui preț final negociat a ajuns la 4.948.918,36 de lei fără TVA, respectiv la 5.889.212,8 lei cu TVA inclusă (1.201.880,2 euro). Practic, există un discount față de valoarea maximă estimată de 12.405,54 de euro.
Vor să știe cât costă, deoarece au de gând și să vândă, și să cumpere
Din caietul de sarcini care a stat la baza contractării acestor servicii, aflăm că Primăria Capitalei a stabilit și cantitățile estimate ale acestui acord-cadru. Este vorba despre 2.172.233,3 metri pătrați de terenuri, împărțite în câte 543.058,3 metri pătrați de terenuri anual, și despre 337.304 metri pătrați de clădiri, împărțite în câte 84.326 de metri pătrați de clădiri anual.
Din documentul citat mai aflăm că „Municipiul București deține în proprietate sau în administrare mai multe imobile, respectiv terenuri și clădiri, pentru care trebuie stabilită valoarea de inventar, potrivit legii”. De asemenea, se mai precizează că „Municipiul București, conform articolului 363 din Codul Administrativ, poate vinde bunurile proprietate privată ce fac obiectul contractelor de concesiune în baza unui raport de evaluare întocmit de un expert ANEVAR”. De asemenea, se mai arată că „Municipiul București poate achiziționa de pe piața liberă bunuri imobile, pentru care trebuie stabilit un preț de cumpărare, pentru realizarea de noi obiective și de noi proiecte, în baza unui raport de evaluare imobiliară întocmit, de asemenea, de un expert ANEVAR, raport ce va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului București”.
În acest sens, potrivit documentului citat, Primăria Capitalei achiziționează, prin încheierea acestui acord-cadru cu un singur operator economic autorizat ANEVAR, servicii care să asigure realizarea documentațiilor cerute de normativele în vigoare.
Acordul-cadru precedent a fost încheiat la jumătate din prețul din 2024
Serviciile ce urmează a fi prestate se vor realiza, așa cum arată Primăria Capitalei, sub forma unor rapoarte de evaluare. Acestea trebuie să fie conform standardelor procedurale obligatorii stabilite de ANEVAR. Totodată, se precizează că în situația în care se constată că rapoartele de evaluare nu cuprind toate elementele, Primăria Capitalei nu va deconta evaluarea până când prestatorul nu se conformează.
De altfel, acesta nu este primul contract derulat cu acest obiect de către Primăria Municipiului București. În data de 9 octombrie 2029, a fost încheiat un acord-cadru similar, în valoare de 3,55 de milioane de lei fără TVA, cu asocierea formată din SC Media City SRL și SC MAPPS – Master Appraisal SRL.
În baza acestui acord-cadru, au fost, ulterior, semnate cu cele două companii, separat, în datele de 1 noiembrie 2019, 5 decembrie 2019, 10 februarie 2020, 28 mai 2021, 14 decembrie 2021, 13 aprilie 2022 și 4 mai 2023, contracte subsecvente în valoare totală de 2.424.000 de lei fără TVA, respectiv de 2.884.560 de lei cu TVA inclusă (588.685,72 de euro).
Acordul-cadru în discuție a avut ca obiect contractarea de servicii de evaluare imobiliară cu privire la terenurile și clădirile aflate în proprietatea sau în administrarea Primăriei Muncipiului București.
Afacerile cu expertize tehnice, la ordinea zilei
În primul mandat al lui Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei, instituția administrației publice locale a mai derulat două contracte privind servicii de expertizare și evaluare.
Primul dintre acestea a fost încheiat, la data de 19 aprilie 2023, cu SC Betarmex SA, la o valoare de 248.500 de lei fără TVA, pentru achiziția de servicii de expertiză tehnică și de evaluare în vederea finalizării recepției la terminarea lucrărilor la obiectivul de investiții „Pasaj rutier denivelat superior Basarab”, constând în supratraversarea căilor ferate din zona Gării de Nord – Basarab, precum și în supratraversarea Râului Dâmbovița și circulația pe două fire de circulație pe sens. Contractul a fost atribuit prin organizarea unei proceduri simplificate de selecție de oferte.
Al doilea contract a fost parafat la data de 23 aprilie 2023 cu Alpha Project SR, la o valoare de 379.213 lei fără TVA. Contractul a avut ca obiect prestarea de servicii de expertiză tehnică a lucrărilor de drumuri, executate în cadrul contractului de realizare a rețelelor publice de alimentare cu apă, canalizaree, iluminat public, precum și al drumurilor aferente ansamblului de locuințe „Henri Coandă”, din Sectorul 1 al Capitalei.