x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prezidentialele, in prag de amanare

Prezidentialele, in prag de amanare

13 Iul 2004   •   00:00

Propunerea Administratiei Bush ca alegerile prezidentiale din noiembrie sa fie amanate in eventualitatea aparitiei unor riscuri de atentate teroriste ii nemultumeste pe democrati.

ANCA ALDEA

Saptamana trecuta, secretarul pe probleme de Securitate Interna, Tom Ridge, avertiza ca, pe baza datelor obtinute de la serviciile de informatii, reteaua terorista Al-Qaeda intentioneaza sa atace tinte de pe teritoriul Statelor Unite. Scopul liderului retelei, Ossama ben Laden, este, potrivit lui Ridge, subminarea alegerilor prezidentiale, prevazute pentru 2 noiembrie.

REPLICA DEMOCRATA. Surse din cadrul Administratiei Bush sustin ca autoritatile cauta, in prezent, o modalitate legala prin care sa poata amana scrutinul in cazul unui eventual atac terorist. "Cred ca ideea este exagerata. Amenintarea de care vorbeste Ridge rezulta din informatii vechi", a precizat Jane Harman, cel mai inalt oficial democrat din cadrul Comisiei senatoriale de informatii.

Potrivit revistei americane Newsweek, Departamentul de Securitate Interna a solicitat Departamentului de Justitie sa verifice informatiile facute publice de DeForest Soaries, presedintele noii Comisii de Asistenta a Alegerilor, un organism infiintat dupa alegerile prezidentiale din 2000, cand au fost inregistrate o serie de nereguli legate de modul de desfasurare si logistica scrutinului. Soaries, numit de catre presedintele Bush, a cerut Congresului sa-l autorizeze sa amane alegerile in cazul in care America va fi atacata in preziua alegerilor sau in timpul desfasurarii acestora.

DEJA-VU? In scrisoarea adresata Departamentului de Securitate, Soaries aminteste ca, in timp ce comisia electorala a New York-ului a suspendat, la 11 septembrie 2001, cand au avut loc atentatele teroriste, alegerile primare din oras, "Guvernul federal nu avea in teritoriu nici o agentie care sa aiba autoritatea statutara de a anula sau reprograma un scrutin federal".

"Acestea sunt scenarii ingrozitoare. Nu se asteapta nimeni ca ele sa se intample. Dar ne pregatim sa le facem fata", a declarat republicanul Chistopher Cox pentru CNN.
×
Subiecte în articol: externe