x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prietenul lui Ceauşescu se plânge că e singur pe lume, “fără fete şi biciclete”

Prietenul lui Ceauşescu se plânge că e singur pe lume, “fără fete şi biciclete”

05 Mar 2013   •   19:05

Robert Mugabe, preşedintele zimbabwe-ean, şi-a plâns de milă în ultimul interviu acordat televiziunii naţionale, scrie presa britanică.
Dictatorul, pe vremuri prieten de-ai dictatorului comunist român Nicolae Ceauşescu, aflat şi acum în fruntea unui popor muritor de foame, a împlinit recent 89 de ani. Cu această ocazie a declarat televiziunii ABC că foştii aliaţi sau prietenii din copilărie cu care obişnuia să vorbească “despre fete şi biciclete” au murit unul câte unul.

“Avantajul experienţei”

“Toţi s-au dus, iar de cei care au rămas trebuie să am eu grijă pentru că sunt tineri. Nu au aceeaşi experienţă, nu au aceeaşi vârstă şi nici aceleaşi avantaje ale cunoaşterii şi experienţei. De aceea nu pot vorbi cu ei despre lucruri care s-au întâmplat în anii 30 şi 50. Aşa arată Cabinetul meu acum: nu există nimeni cu care să pot vorbi despre cum agăţam fete sau cum mergeam cu bicicleta peste tot”, a spus Mugabe. Preşedintele a declarat că, printre puţinii apropiaţi pe care îi mai are, cu unul, care are 78 de ani, poate depăna astfel de amintiri – Didymus Mutasa, secretarul partidului aflat la guvernare. “I-am pierdut pe ceilalţi şi uneori mă gândesc cât de singur sunt”, se văita preşedintele weekend-ul trecut.

Nici acasă nu-i mai bine
Pe plan personal, nu a fost atât de “norocos” ca în viaţa publică. Şi-a pierdut un copil în urmă cu trei ani şi a rămas cu unul singur căruia nu îi mai poate vorbi. Fiica sa Bridgette se află în comă din 2010. Nici cu soţia sa nu are prea multe în comun când vine vorba de depănarea amintirilor, căci Grace are jumătate din vârsta lui Mugabe, respectiv 41 de ani.

Tot ceea ce îi rămâne de făcut este să se ţină de capul celor care au ajuns în politică la o vârstă tânără, aşa cum s-a întâmplat şi cu el, acum mai multe decenii. “Încerc să îi educ, să le povestesc fapte din istorie şi aşa mai departe. Dar ei rămân tot tinerii care nu au prea multe de spus atunci când le vorbeşti”, a adăugat Mugabe.

×