x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul Parisului anunță că se va scălda în Sena

Primarul Parisului anunță că se va scălda în Sena

de Redacția Jurnalul    |    20 Iun 2024   •   13:15
Primarul Parisului anunță că se va scălda în Sena
Sursa foto: Hepta

Anne Hidalgo, primarul Parisului, care va găzdui a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice, a anunțat că se va scălda în Sena, în încercarea de contracara zvonurile privind poluarea, care ar putea duce la anularea evenimentelor olimpice. Data exactă va fi între 15 iulie și 17 iunie, în funcție de vreme.

Anne Hidalgo, primarul Parisului și o susținătoare ferventă a inițiativelor ecologice, care și-a amânat scăldatul istoric în Sena din cauza alegerilor legislative anticipate, se va scălda în cele din urmă în Sena cândva în zilele de 15-16-17 iulie.

Sena va fi locul unde se vor desfășura probele de înot în ape deschise de 10 km și de triatlon din cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024, cu condiția ca poluarea râului care traversează o mare parte din Franța și capitala să poată fi suficient de redusă. Zeci de ani, Sena a fost toxică pentru viața marină și pentru înotători, fiind folosită doar pentru transportul de mărfuri și pentru croaziere turistice.

De asemenea, Sena a devenit o groapă de gunoi pentru o mulțime de resturi menajere. Înotul în Sena este ilegal încă din 1923, cu doar un an înainte de desfășurarea celei de-a doua ediții a Jocurilor Olimpice la Paris.

La începutul lunii aprilie, Fundația Surfrider a afirmat că a analizat testele de laborator și a concluzionat că apa din Sena, care se întinde pe aproape 800 de kilometri în Franța, rămâne contaminată și potențial periculoasă în zona Parisului, unde vor avea loc probele olimpice de înot.

Deși se fac eforturi pentru a trata Sena prin diverse metode, inclusiv prin construirea unui bazin de stocare uriaș (echivalentul a 20 de bazine olimpice de înot cu apă murdară care să fie tratată și nu eliberată în râu) pentru a reduce necesitatea de a deversa apele uzate în Sena atunci când plouă, rezultatele nu au fost satisfăcătoare din punct de vedere bacteriologic.

În cadrul lansării planului de curățare, Hidalgo a invitat oficiali de rang înalt să înoate în Sena în cadrul unui eveniment denumit "marea scufundare", inclusiv pe însuși președintele Emmanuel Macron, care a promis, de asemenea, să înoate în emblematicul râu francez.

Costul de curățare a Senei este estimat la 1,4 miliarde de euro, finanțat de guvernul național și de autoritățile capitalei.

Se așteaptă ca noua infrastructură, pentru a absorbi precipitațiile abundente, inclusiv rezervorul Austerlitz de 50.000 metri cubi, să contribuie la reducerea nivelurilor nedorite de bacterii care pot cauza probleme grave de sănătate pentru concurenți și pentru publicul larg.

Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie suficient în cazul unor precipitații abundente în capitala franceză, ceea ce ar putea duce la suspendarea, amânarea sau chiar anularea evenimentelor de pe Sena.

Evenimentele olimpice (26 iulie - 11 august) sunt programate să aibă loc acolo, dar sunt încă în pericol în cazul unor precipitații abundente, care ar crește nivelul de poluare, ceea ce ar face ca înotul sportivilor să nu fie sigur.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Anne Hidalgo sena