x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele semne de relansare a economiei în SUA

Primele semne de relansare a economiei în SUA

17 Mai 2020   •   21:30
Primele semne de relansare a economiei în SUA

Semnalele economice din Statele Unite ale Amercii relevă că scăderea generată de pandemie, cea mai gravă după Marea Depresiune, pare să se fi oprit, fiind în desfășurare planurile luate de autorități pentru relansare, informează publicaţia The Wall Street Journal.

Deşi datele guvernamentale arată scăderi record la nivel lunar în privinţa vânzărilor din retail şi la nivelul producţiei în aprilie, într-un mediu care se schimbă rapid noile tendinţe apar adesea în datele zilnice şi săptămânale. Şi chiar dacă sunt mai puţin de încredere şi mai puţin complete decât datele guvernamentale, aceste cifre arată unele semne de schimbare a situaţiei.

Cererea pentru dispozitive produse de Apple Inc. a scăzut cu 50% în SUA în perioada 15 ianuarie - 9 aprilie, dar de atunci a crescut constant şi acum scăderea este de doar 20%.

Chiar dacă deplasările nu echivalează cu efectuarea de cheltuieli, vizitele la centre de retail evidenţiază aceeaşi tendinţă, conform Unacast, o companie de analizare a datelor privind mobilitatea.

Firma de tranzacţii imobiliare Redfin Corp. a anunţat că cererea clienţilor, care scăzuse cu o treime, este acum la un nivel mai ridicat decât în perioada anterioară pandemiei.

Şi unele companii au semnalat o schimbare de tendinţă. Pe 7 mai, Uber Technologies a anunţat creşteri trei săptămâni consecutive.

Reţeaua fast-food Wendy's Co. a raportat o scădere de doar 2% faţă de anul trecut.

O creştere, indiferent cât este de mică la început, este importantă: este ceea ce marchează sfârşitul recesiunii. O recesiune este un declin semnificativ al activităţilor economice generale, conform Oficiului Naţional american pentru Cercetări Economice, iar relansarea începe când se reiau activităţile.

Poate că datele oficiale nu arată mult în perioada mai-aprilie, dar o creştere în iunie este destul de plauzibilă.

În cazul în care creşterea este susţinută, actuala contracţie economică ar putea rămâne în arhive ca fiind cea mai profundă începând din anii 1930, însă va fi şi cea mai scurtă, cu o durată de două sau trei luni. Recesiunile postbelice au durat între 6 şi 18 luni.

Mediafax

×