x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul bulgar a fost decapitat

Primul bulgar a fost decapitat

15 Iul 2004   •   00:00

Teroristii irakieni au ucis un bulgar capturat saptamana trecuta si au lansat un nou atentat la Bagdad. Noul val de agresiuni impotriva fortelor coalitiei i-a convins pe filipinezi sa se retraga din Irak.

ANCA ALDEA

Unul dintre cei doi bulgari capturati in Irak a fost asasinat de rapitorii sai. Televiziunea qatariota Al-Jazeera a anuntat marti seara ca unul dintre ostaticii bulgari a fost decapitat de gruparea Tawhid wal Jihad, condusa de iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi. Liderul terorist a remis televiziunii o inregistrare video din timpul decapitarii si a amenintat ca cel de-al doilea bulgar ramas in mainile gruparii va fi executat in cazul in care fortele americane nu elibereaza, in termen de 24 de ore, pana ieri la ora locala 23:00, detinutii irakieni pe care ii au in custodie. Al-Jazeera a refuzat initial sa dea publicitatii imaginile cu barbatul decapitat.

INSISTENTE INUTILE. Guvernul de la Sofia, care a incercat negocierea eliberarii celor doi, a confirmat ieri asasinarea lui Gheorghi Lazov, in varsta de 30 de ani, de profesie sofer. "Bulgaria a facut tot ce i-a stat in putere sa evite aceasta tragedie", a declarat ambasadorul bulgar in Statele Unite, Elena Poptodorova.

Gheorghi Lazov si colegul sau Ivailo Kepov au fost capturati de oamenii lui Zarqawi la 8 iulie, in Mosul. In ciuda presiunilor exercitate de autoritatile bulgare, teroristii au refuzat eliberarea ostaticilor. Gruparea Tawhid wal Jihad nu s-a lasat convinsa de insistentele Sofiei, care a dislocat, in orasul siit Kerbala (in sud), 470 de militari, care actioneaza sub comandamentul fortelor poloneze.

TOT INAINTE. Bulgaria pare insa hotarata sa continue misiunea din Irak. Presedintele Parvanov si premierul Simeon de Saxa Coburg au declarat ca Bulgaria "va continua sa contribuie la reconstructia, stabilitatea si dezvoltarea democratica a Irakului".

ATENTATUL DE LA BAGDAD

Cel putin 11 persoane si-au pierdut viata ieri-dimineata, la Bagdad, intr-un atentat cu masina-capcana, produs in plin centrul orasului. Potrivit CNN, atacul a fost lansat in imediata apropiere a cartierului general al fortelor multinationale din centrul Bagdadului, perimetru in care se afla sediul Guvernului irakian, precum si Ambasada Statelor Unite. Autoritatile locale au anuntat ca cel putin 40 de civili au fost raniti in explozie.

FILIPINEZII AU CEDAT

Autoritatile filipineze au cedat presiunilor si amenintarilor gruparilor teroriste din Irak. Manila a anuntat astfel ca ii va retrage pe cei 51 de militari masati in Irak. Autoritatile manileze si-au motivat decizia prin amenintarile lansate de o grupare islamista, potrivit carora ostaticul filipinez capturat saptamana trecuta va fi decapitat. Filipine, tara majoritar musulmana, devine astfel primul stat care cedeaza santajelor teroristilor.
×
Subiecte în articol: externe