x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţul Charles, salvatorul planetei

Prinţul Charles, salvatorul planetei

de Sînziana Stancu    |    02 Aug 2010   •   00:00

Moştenitorul coroanei regale britanice e din ce în ce mai mult convins că a fost lăsat pe Pământ cu o singură misiune - aceea de a salva planeta.

Într-o reflecţie profundă asupra influenţei şi bogăţiei sale, prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, a recunoscut că îi trece prin minte uneori că se poate să fi fost adus pe Pământ într-o asemenea postură cu singurul scop de a salva lumea. "Se pare că ne-am pierdut cu toţii înţelegerea despre natură şi Univers ca fiind o singură entitate", a comentat prinţul despre lumea modernă, care pare tot mai îndepărtată de natură şi tot mai apropiată de tehnoogiile artificiale. El a făcut aceste reflecţii cu ocazia unui unui film documentar, intitulat "Harmony", ce va fi difuzat în luna noiembrie de televiziunea americană NBC, simultan cu publicarea cărţii sale cu acelaşi nume. În documentar Charles aduce critici comerţului necontrolat care, în opinia sa, ucide tot mai multe ferme naturale şi duce la degradarea mediului rural.
"Ceea ce li se întâmplă micilor fermieri din întreaga lume din cauza globalizării este înspăimântător. Oare aceasta este adevărata intenţie din spatele globalizării, să îi nimicească pe toţi fermierii de pe planetă?", se întrebă retoric Charles în documentar.


ACUZAT DE IPOCRIZIE
Criticii prinţului susţin că afirmaţiile lui sunt pură ipocrizie şi încercări de a-şi spori popularitatea. Din contră, prinţul, care pretinde că este un apărător înfocat al mediului, a încălcat el însuşi, în repetate rânduri, chiar normele pe care pretinde că le apără, după cum susţin criticii săi. Ei dau şi câteva exemple. Astfel, când a participat anul trecut la summit-ul pentru climă, de la Copenhaga, prinţul Charles a preferat să meargă acolo cu unul dintre avioanele reginei, care a generat cu 5,2 tone mai mult dioxid de carbon decât un avion comercial. La fel a făcut şi când a mers cu soţia lui, Camilla, ducesa de Cornwall, în Brunei, vara trecută.

Totuşi, în ciuda acestor exemple, nu se poate spune că este un ipocrit în ceea ce priveşte convingerile şi angajamentele lui privind apărarea mediului, pe care şi le-a asumat în urmă cu mai bine de 20 de ani. "Am început acum 22 de ani să fac ceva ce nimeni nu îşi dorea nici măcar să ştie, cu excepţia câtorva persoane, cărora ideea li s-a părut puţin ieşită din comun", mai povesteşte prinţul în documentarul său, unde vorbeşte despre începuturile pasiunii sale pentru mediu. În film, o femeie din Asia, al cărei nume nu este dezvăluit, îi ia apărarea: "Prinţul Charles este un bărbat foarte curajos, pentru că niciodată nu a gândit de la înălţimea tronului pe care îl va ocupa într-o bună zi. El gândeşte pe planeta pe care trăieşte".

×
Subiecte în articol: externe