x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procesul morții afro-americanului George Floyd: Care ar fi cauza decesului

Procesul morții afro-americanului George Floyd: Care ar fi cauza decesului

09 Apr 2021   •   11:25
Procesul morții afro-americanului George Floyd: Care ar fi cauza decesului

Decesul afro-americanului George Floyd, la 25 mai 2020, a fost provocat de nivelul scăzut de oxigen din cauza acțiunilor polițiștilor, care l-au imobiilizat la pământ pe acesta timp de aproape 10 minute, după cum a afirmat un expert la procesul agentului Derek Chauvin, scrie AFP. Incidentul a provocat un val de proteste împotriva rasismului şi a violenţelor poliţiei în Statelor Unite.

Polițistul Derek Chauvin are 45 de ani și este acuzat de uciderea lui George Floyd, prin ținerea genunchiul pe gâtul victimei.

George Floyd a strigat de mai multe ori Nu pot să respir", însă cei trei poliţişti l-au imobilizat cu fața pe asfalt și mâinile încătuşate la spate, punând presiune pe spate şi pe gât.

Potrivit penumologului Martin Tobin, care a depus mărturie în proces de partea acuzării, această combinaţie de factori i-ar fi fost fatală victimei, prinsă între forţa poliţiştilor şi sol.
"La fiecare respiraţie, se izbea de asfalt, se confrunta cu nivelul scăzut de aer pe care îl respira încercând să ridice de pe el genunchii poliţiştilor". Aceștia ăi apăsau mâinile încătuşate pe cutia toracică, le-a explicat juraţilor, exemplificând cu fotografii şi schiţe.
Nivelul scăzut de oxigen, cauzat de dificultăţile de respiraţie, "i-a afectat creierul şi a provocat o aritmie care a provocat un stop cardiac". Genunchiul poliţistului a fost pe gâtul şi pe spatele lui George Floyd peste 90% din timpul cât a durat imobilizarea, a mai afirmat dr. Martin Tobin. În opinia acestuia, presiunea exercitată de Derek Chauvin asupra gâtului lui George Floyd reprezenta, la un anumit moment, "jumătate din greutatea sa şi a echipamentului său", adică, potrivit calculelor sale, 41,5 kg.

Însă dovezile sunt contradictorii. Acuzarea susține că George Floyd a murit asfixiat, în timp ce autopsia a concluzionat existenţa unui stop cardiac.

Bărbatul de 46 de ani şi-a pierdut cunoştinţa, după care a încetat să mai respire. "Este momentul în care moare", a spus expertul în timp ce privea un fragment video. Ajuns în ambulanţă, George Floyd nu a mai putut fi surescitat şi a fost declarat mort la spital. O persoană sănătoasă "ar fi murit de ceea ce a suferit Floyd", a mai spus expertul.
Un alt medic al acuzării, Bill Smock, a exclus ipoteza unui deces provocat de consumul de droguri, avansată de Eric Nelson, avocatul lui Derek Chauvin. Potrivit acestuia, George Floyd ar fi putut să ia fentanil chiar înainte să fie arestat, substanță care provoacă greutăţi respiratorii, în contextul în care a fost infectat cu COVID-19.

"El spune 'vă rog, ridicaţi-vă, vreau să respir, nu pot să respir'. Nu este vorba de o doză de fentanil, ci de cineva care se roagă să fie lăsat să respire", a declarat dr. Smock, medic specializat în îngrijire de urgenţă, după difuzarea unui extras video. El a subliniat lipsa de acţiune a poliţiştilor când unul dintre ei anunţă că nu îi mai simte pulsul lui George Floyd. "Ei ar fi trebuit să înceapă imediat un masaj cardiac", a spus medicul.
Analize toxicologice au confirmat urme de cannabis, metamfetamină şi fentanil, un opiaceu puternic, în sângele lui George Floyd.

Totodată, mai mulţi oficiali ai poliţiei au declarat că Derek Chauvin a folosit o forţă nejustificată şi a încălcat codul de procedură.
Acesta riscă până la 40 de ani de închisoare. El a pledat însă nevinovat, afirmând că a folosit o tehnică, în conformitate cu instruirea sa, pentru a imobiliza un suspect recalcitrant. Avocatul lui Derek Chauvin susţine că George Floyd, care avea antecedente medicale şi îşi trata o dependenţă cronică de opiacee, a murit de o supradoză şi că o mulţime ameninţătoare a deturnat atenţia agenţilor de la starea bărbatului.

Verdictul juraților este așteptat după sfârșitul lunii aprilie. 
Ceilalţi poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd vor fi judecaţi pentru complicitate la omor în luna august 202. 

×
Subiecte în articol: George Floyd