x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PROGRAMUL ANTITERORISM/Obama nu renunţă la “răpirile CIA”

PROGRAMUL ANTITERORISM/Obama nu renunţă la “răpirile CIA”

de Irina Cristea    |    03 Feb 2009   •   00:00

Decizia de a închide în maximum un an centrul de detenţie de la Guantanamo şi interzicerea tehnicilor dure de interogare a suspecţilor sunt măsuri care au ascuns, de fapt, menţinerea de administraţia Obama a unei şi mai controversate "arme" împotriva terorismului.



Este vorba despre programul de extrădări extraordinare, pe care preşedintele Barack Obama îl va autoriza şi în continuare. Informaţia a apărut în cotidianul Los Angeles Times, fiind apoi preluată şi comentată de publicaţia britanică The Times.

"AVEM RĂUFĂCĂTORI DE PRINS"
Potrivit unui document semnat de Obama la data de 22 ianuarie, CIA şi-a păstrat dreptul de a răpi suspecţi de terorism şi de a-i ancheta în ţări terţe. Aici, ei pot fi reţinuţi şi interogaţi, dar nu pentru perioade îndelungate.

"Trebuie să ne păstrăm totuşi anumite arme. Avem nişte răufăcători de prins", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial al Administraţiei democrate. "Pentru unii este un program controversat, dar încadrat în anumiţi parametri, este acceptabil până la urmă", a mai spus sursa citată.

SCANDAL ÎN EUROPA
Această tactică folosită de CIA în lupta împotriva terorismului a stârnit o adevărată furtună în Europa. Asupra mai multor state, printre care România şi Polonia, au planat acuzaţii cum că au găzduit centre unde suspecţi arestaţi de CIA au fost interogaţi. Formulate într-un raport coordonat de elveţianul Dick Marty, acuzaţiile au vizat şi utilizarea de avioanele CIA a unor aeroporturi europene pentru alimentare sau tranzit.

×
Subiecte în articol: externe