Două aplicaţii pentru mobil pentru a măsura poluarea aerului şi nivelul zgomotului au fost dezvoltate de cercetători din Belgia, Germania, Italia şi Marea Britanie în cadrul proiectului EveryAware, la care Comisia Europeană a contribuit cu două milioane de euro, a informat joi executivul comunitar.
Aplicaţia AirProbe măsoară nivelurile de ozon, de carbon negru şi de alţi poluanţi şi vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu problemele de mediu. Peste 300 de persoane au participat la primele teste efectuate la Anvers, Kassel, Torino şi Londra. S-a analizat calitatea aerului în peste 28 de milioane de puncte.
Cea de-a doua aplicaţie, WideNoise, urmăreşte măsurarea nivelurilor de poluare sonoră şi a fost folosită deja de peste 10.000 de persoane.
Datele culese sunt accesibile persoanelor particulare, autorităţilor şi oamenilor de ştiinţă, pentru a avea o informaţie mai exactă despre mediul lor înconjurător.
"Proiectul EveryAware are scopul de a le da persoanelor particulare mai multe mijloace de acţiune, ca şi instrumente simple, însă de precizie, pentru a măsura calitatea aerului şi nivelurile de zgomot", a spus Vittorio Loreto, coordonator al proiectului, director de cercetări la Fundaţia ISI din Torino şi profesor de fizică la Universitatea Sapienza din Roma, citat joi într-un comunicat al CE.
"Ocaziile de a fi mai bine informaţi şi conectaţi sunt mai numeroase ca oricând şi trebuie să profităm de ele", a spus comisarul european pentru agenda digitală şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Neelie Kroes.
Poluarea atmosferică este una dintre primele cauze de deces din Europa, care în 2010, a dus la moartea prematură a peste 400.000 de persoane din spaţiul Uniunii Europene, a menţionat Comisia Europeană, în comunicat. Totodată, calitatea necorespunzătoare a aerului duce la îmbolnăviri şi, prin urmare, măreşte costurile medicale şi reduce productivitatea economică. Totodată, poluarea atmosferică afectează recoltele şi clădirile, reaminteşte CE.