x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Promisiunea văduvei fostului disident rus Alexei Navalny

Promisiunea văduvei fostului disident rus Alexei Navalny

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2024   •   17:30
Promisiunea văduvei fostului disident rus Alexei Navalny
Sursa foto: Hepta

Yulia Navalnaya a fost soția fostului disident rus Alexei Navalny, care a murit în închisoare săptămâna trecută.

După moartea soțului ei, Yulia Navalnaya a făcut o promisiune: nu se va lăsa descurajată de președintele rus Vladimir Putin.

El a fost arestat în 2021 la întoarcerea din Germania, unde a fost tratat în urma otrăvirii din timpul unei călătorii cu avionul în Siberia. 

Soția sa a promis că va continua misiunea soțului său, spunând că ”nimeni, cu excepția noastră, nu ne va proteja”.

În timp ce acum se află în fața și în centrul luptei soțului ei, Yulia Navalnaya obișnuia să evite lumina reflectoarelor.

S-a născut la Moscova, a absolvit Universitatea de Economie Plekhanov, unde a studiat relații internaționale. Ea a lucrat într-o bancă înainte de a se retrage pentru a avea grijă de fiica lor cea mare, Darya.

La întoarcerea din concediul de maternitate, Navalnaya și-a ajutat socrii să vândă mobilă timp de câțiva ani, însă după ce s-a născut fiul lor, Zakhar, și cu Navalny tot mai mult în centrul atenției, a decis să se concentreze doar pe familie.

Otrăvirea lui Alexei Navalny

Alexei Navalny a fost otrăvit, în august 2020, în timpul unui zobr spre Moscova din orașul siberian Tomsk. Pilotul a efectuat o aterizare de urgență la Omsk, unde Navalny a fost dus la spital pentru tratament de urgență, înainte de a fi transferat în Germania. Substanța găsită în corpul său este Novociok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete sovietice. 

În timp ce Navalny se afla în comă într-o clinică din Omsk, Navalnaya a intrat brusc în centrul atenției, iar imaginea ei de femeie stoică, calmă și liniștită a devenit o poveste de sine stătătoare.

Navalnaya a riscat să fie arestată în timp ce a participat la protestele care cereau eliberarea soțului ei și a contribuit la exercitarea de presiuni publice și internaționale asupra guvernului rus.

Canalele mass-media rusești independente au comparat-o cu fosta Primă Doamnă a SUA, Michelle Obama, iar susținătorii săi s-au întrebat dacă va veni ziua în care ea va conduce mișcarea de opoziție din țară. Pe Instagram, ei au supranumit-o ”Prima Doamnă” pentru că a riscat să fie arestată pentru a protesta pentru eliberarea soțului său.

Yulia Navalnaya a promis acum că va continua lupta acestuia pentru un guvern rus democratic.

”Putin a ucis jumătate din mine, jumătate din inima și jumătate din sufletul meu. Dar cealaltă jumătate din mine a rămas, și îmi spune că nu am dreptul să mă predau”, a transmis Navalnaya, conform CNN, citat de dcnews.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: alexei navalny Yulia Navalnaya