x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Propuneri la Congresul Spiritualităţii Romăneşti

Propuneri la Congresul Spiritualităţii Romăneşti

de Jurnalul National    |    01 Dec 2007   •   00:00
Propuneri la Congresul Spiritualităţii Romăneşti

Participanţii la al XI-lea Congres al Spiritualităţii Romăneşti, desfăşurat la Alba-Iulia ieri şi joi au arătat că este nevoie de o mai mare implicare a statului romăn pentru o mai puternică afirmare a adevăratelor valori romăneşti.

Alba-Iulia

Participanţii la al XI-lea Congres al Spiritualităţii Romăneşti, desfăşurat la Alba-Iulia ieri şi joi au arătat că este nevoie de o mai mare implicare a statului romăn pentru o mai puternică afirmare a adevăratelor valori romăneşti. In acest context au fost amintite campania antiromăni dusă in ultimul timp de presa italiană, dar şi anumite manifestări de intoleranţă sau ostilitate ale autorităţilor de la Chişinău.

Cei 300 de participanţi au convenit şi asupra depunerii a două amendamente la recenta lege privind sprijinul acordat romănilor de pretutindeni potrivit Rompres. In apelul lansat către preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, participanţii au arătat că cele două amendamente sunt "in conformitate cu interesele şi speranţele romănilor de pretutindeni".

PROPUNERI. Primul amendament prevede definirea clară a "beneficiarului", pentru a nu fi periclitată "prin lipsa de precizie unitatea etnică a romănilor şi a lăsa fără protecţie legislativă importante categorii de romăni, care se definisc ei inşişi ca atare, dar sunt denumiţi in statele respective din interese politice sau de către populaţia majoritară de altă etnie altfel".

Al doilea amendament se referă la sărbătorirea in fiecare an, la 30 noiembrie, a Zilei romănilor de pretutindeni. Dacă in actualul text se spune că Ziua romănilor de pretutindeni va fi sărbătorită in fiecare an la data de 30 noiembrie, ziua Sfăntului Andrei, apostolul romănilor, in noul amendament propus se arată că "se instituie ziua romănilor de pretutindeni, care se va sărbători in fiecare an la data de 30 noiembrie, in cadrul Zilelor Unirii, in amintirea apostolilor romănilor, Sfinţii Andrei şi Pavel". Motivaţia este aceea că "poporul romăn este un popor nord şi sud-dunărean, Dunărea fiind nu hotar, ci axă a vieţii sale istorice. Dacă romănii nord-dunăreni au fost creştinaţi de Sfăntul Apostol Andrei, cei sud-dunăreni au fost creştinaţi de Apostolul Pavel".

×
Subiecte în articol: diaspora romănilor