x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest în Coreea de Sud față de planul Japoniei privind centrala nucleară Fukushima

Protest în Coreea de Sud față de planul Japoniei privind centrala nucleară Fukushima

de Redacția Jurnalul    |    12 Aug 2023   •   22:20
Protest în Coreea de Sud față de planul Japoniei privind centrala nucleară Fukushima
Sursa foto: Hepta

Sute de persoane din Coreea de Sud au ieșit sâmbătă pe străzile din Seul pentru a protesta față de planul controversat al Japoniei de a elibera apele reziduale de la centrala nucleară Fukushima în Oceanul Pacific.

Japonezii au anunțat că vor elibera apa de la centrala afectată de tsunami, la sfârșitul lunii august. Planul a fost aprobat de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, iar o evaluare sud-coreeană a constatat că respectă standardele internaționale.

Totuși, protestatarii se tem că viața marină va fi distrusă și fructele de mare vor fi contaminate. La marșul din centrul Seulului, ei au purtat pancarte pe care scria „Protejați Oceanul Pacific" și „Energie nucleară? Nu, mulțumesc!".

În ultima perioadă, Japonia s-a confruntat cu critici atât în țară, cât și în străinătate. Grupurile din industria pescuitului din Japonia și din întreaga regiune se tem că oamenii vor evita să cumpere pește și fructe de mare. Și câțiva experți internaționali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planul Japoniei, inclusiv unul din China, care a declarat că raportul AIEA a fost „pripit".

Se pare că peste un milion de tone de apă radioactivă este depozitată la uzina dezafectată din Japonia. Apa a fost folosită pentru răcirea reactoarelor distruse de cutremurul și tsunamiul devastatoare din martie 2011.

Planul Japoniei de a evacua apa în ocean a fost anunțat pentru prima dată în 2018. Potrivit acestuia, apa din centrală va fi diluată cu apă de mare înainte de a fi eliberată.

(sursa: Mediafax)

×