x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste violente în Ciad. Circa 50 de persoane au fost ucise și 300 rănite

Proteste violente în Ciad. Circa 50 de persoane au fost ucise și 300 rănite

21 Oct 2022   •   09:12
Proteste violente în Ciad. Circa 50 de persoane au fost ucise și 300 rănite
Sursa foto: antena3 CNN

Circa 50 de persoane au fost ucise la protestele desfășurate, joi, în Ciad, anunță autoritățile din țara africană.

Alți 300 de manifestanți au fost răniți în violențele care au izbucnit în Ciad. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere o tranziție mai rapidă la un regim democratic.

Premierul Saleh Kebzabo, care a anunțat bilanțul victimelor în cadrul unei conferințe de presă, a descris protestul ca fiind o insurecție armată. Totuși, grupurile pentru drepturile omului au declarat că au fost masacrați civili neînarmați.

Țara este condusă de militari și se află în criză de la moartea, în aprilie 2021, a președintelui Idriss Deby, care a condus cu o mână de fier timp de trei decenii.

Fiul său, Mahamat Idriss Deby, a preluat puterea imediat și a promis inițial o tranziție de 18 luni până la alegeri, dar la 1 octombrie a anunțat că acestea vor fi amânate cu doi ani.

Grupurile de opoziție și ale societății civile au organizat proteste pentru a marca sfârșitul perioadei de tranziție de 18 luni convenite inițial. Guvernul le-a interzis, invocând motive de securitate.
Dar demonstranții s-au adunat, au făcut baricade pe drumuri și au incendiat sediul partidului noului prim-ministru.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o revoltă populară înarmată pentru a prelua puterea prin forță, iar cei responsabili de aceste violențe vor ajunge în fața justiției", a declarat Kebzabo, un fost opozant al regimului lui Deby, care a fost numit săptămâna trecută prim-ministru al unui nou „guvern de uniune".

„Demonstranții aveau arme de foc și sunt considerați rebeli. Forțele de securitate au răspuns doar în legitimă apărare", a adăugat Kebzabo, potrivit Reuters.

Federația Internațională pentru Drepturile Omului și organizațiile sale partenere din Ciad susțin că protestele au fost reprimate violent de către forțele de securitate și că au fost raportate cazuri de focuri de armă, tortură și arestări arbitrare.

×
Subiecte în articol: ciad proteste