x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestul de la Chişinău a luat sfârşit. Manifestanţii, somaţi să plece

Protestul de la Chişinău a luat sfârşit. Manifestanţii, somaţi să plece

12 Apr 2009   •   00:00
Protestul de la Chişinău a luat sfârşit. Manifestanţii, somaţi să plece
Sursa foto: Stringer/

Aproximativ zece mii de protestatari s-au adunat, astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru a denunţa rezultatele alegerilor legislative din 5 aprilie şi faţă de arestarea unor tineri în timpul revoltelor din ultimele zile. Ei au fost somaţi să plece, deoarece a expirat autorizaţia de organizare a mitingului.

Organizatorii protestelor sunt cele trei partide de opoziţie din Republica Moldova: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră. Potrivit acestora, mai multe autobuze cu protestari din regiune au fost oprite pe drum, cât şi la intrarea în Chişinău.

Opoziţia acuză comuniştii de „crimă împotriva statului şi a cetăţenilor", dar şi de instalarea terorii în toată ţara. Jurnaliştii susţin că autorităţile moldovene au arestat deja câteva sute de tineri, care sunt bătuţi crunt la secţiile de poliţie. Ministerul moldovean de Interne a anunţat că a arestat până acum 295 de persoane, în timpul protestelor de la Chişinău.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova va transmite, astăzi, Curţii Constituţionale rezultatele finale după renumărarea voturilor scrutinului din 5 aprilie. În cursul zilei de ieri, CEC a reconfirmat victoria comuniştilor în alegeri cu un procent de 49,48%.

Serafim Urechean, preşedinte Alianţa Moldova Noastră: „Avem probele, care demonstrează că serviciile secrete au fost implicate la organizarea provocărilor din 7 aprilie. Vom cere tragerea la răspundere a comandantuluu suprem al armatei Vladimir Voronin. Am impresia că înainte de alegeri, Voronin a avut o întâlnire la cimitirul Doina, deoarece au votat mii de morţi la 5 aprilie".

Vlad Filat, preşedinte PLDM: „Nu e suficient dacă vom scanda „Jos comuniştii". Analizăm listele alegătorilor şi vom prezenta probe ale fraudării alegerilor de către guvernarea comunistă. Am fost printre pietre la 7 aprilie, unde am încercat să opresc mulţimea să nu arunce cu pietre. Acolo am văzut provocatorii, care incitau mulţimea la acţiuni violente".

UPDATE. Corina Fusu, vicepreşedinte PL, citeşte Rezoluţia finală a acţiunii de protest, în care se condamnă acţiunile poliţiei din ultimele zile şi faptul că guvernarea comunistă manipulează opinia publică prin materialele denigrătoare la adresa opoziţiei, potrivit Unimedia.md. PL, PLDM şi AMN cer eliberarea tuturor persoanelor arestate, stoparea persecuţiilor, a urmăririi şi expulzării jurnaliştilor, asigurarea accesului opoziţiei la mass-media publică, iar Vladimir Voronin să-şi ceară scuze în mod public de la părinţi şi profesori, pe care i-a insultat. Protestatarii au votat unanim Rezoluţia.

Andrei Popov, Asociaţia pentru Politică Externă: „În aceste zile, când veneam acasă şi priveam ştirile la televizor, simţeam cum cineva încearcă să-şi bată joc de mine. Sunt sigur că ofiţerii din armata naţională nu vor rămâne indiferenţi faţă de faptul că în faţa mulţimii au fost scoşi un grup de tineri de la Academia de Poliţie, care nu aveau pregătirea necesară. Unde erau poliţiştii profesionişti atunci? Aceste lucruri le vom clarifica neapărat".

UPDATE 13:55. Potrivit Unimedia.md, acţiunea paşnică de protest a luat sfârşit. Cei 10 000 de protestatari părăsesc Piaţa Marii Adunări Naţionale. Autorităţile au invocat expirarea autorizaţiei manifestanţilor.

UPDATE 14:05. Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a golit.

(V.A.)


×
Subiecte în articol: externe