x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Puterea tornadei din Oklahoma, de 600 de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima! (VIDEO)

Puterea tornadei din Oklahoma, de 600 de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima! (VIDEO)

22 Mai 2013   •   10:16
Puterea tornadei din Oklahoma, de 600 de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima! (VIDEO)

O combinaţie precisă de vânt, umiditate şi precipitaţii s-a aflat la baza tornadei ucigaşe de luni din Oklahoma. Cantitatea impresionantă de energie disipată ar fi fost mai mare decât cea a bombei atomice care a distrus oraşul japonez Hiroshima la 6 august 1945, relatează AFP, citată de Agerpres. Ieri după-amiază, National Weather Service i-a atribuit tornadei gradaţia EF-5 (cea mai mare) pentru viteza vântului şi gravitatea pagubelor. Viteza rafalelor de vânt a fost estimată între 320 km/h şi 337 km/h.

Mai mulţi meteorologi contactaţi de AP au folosit măsurători în timp real pentru a calcula cantitatea de energie disipată în timpul furtunii. Estimările lor au fost de 8 până la 600 de ori mai mare decât puterea bombei de la Hiroshima, majoritatea experţilor optând pentru valorile mai ridicate.

În anumite momente, tornada a avut 2 kilometri lăţime, iar traseul pe care s-a deplasat a fost de 27 de kilometri, vreme de aproximativ 40 de minute. Această durată este lungă pentru o tornadă obişnuită, dar nu este ceva neobişnuit pentru una violentă, a explicat cercetătorul meteorolog Harold Brooks din cadrul National Severe Storms Laboratory. Mai puţin de 1% din toate tornadele din SUA sunt într-atât de violente - în jur de 10 pe an, a spus el.

Dat fiind că aceasta a fost cea de-a treia furtună violentă care a lovit suburbia Moore în ultimii 14 ani, unii localnici se întreabă care este explicaţia acestui fenomen, potrivit AP. Este o combinaţie de geografie, meteorologie şi mult ghinion, consideră experţii.





×
Subiecte în articol: tornada oklahoma tornada devastatoare