x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Puternicii planetei n-ar trebui să facă jogging

Puternicii planetei n-ar trebui să facă jogging

de Sînziana Stancu    |    14 Iul 2011   •   21:00
Puternicii planetei n-ar trebui să facă jogging

Luni si marti dimineata, cand era inca la Londra dupa inchiderea rusinoasa a tabloidului News of the World, Rupert Murdoch a fost vazut de ziaristii presei mondene iesind dimineata din apartamentul sau din Londra impreuna cu antrenorul sau personal, pentru a face 'inviorarea' discret, nevazuti de nimeni, in Ken­sington Gardens. Oricine ar putea spune intr-o asemenea situatie ca 'tara arde si baba se piaptana'.

De fapt, el se gandise ca in contextul scandalului in care i se prabusise faimoasa publicatie cu o vechime de 168 de ani, obiceiurile sportive matinale nu si-ar fi avut locul. Dar 'imparatul' media, ajuns la venerabila varsta de 80 de ani, fusese incurajat chiar de (mult mai) tanara lui sotie, Wendi Deng, sa nu faca rabat de la o viata sanatoasa. The Independent scrie ca, probabil, dintre toate fotografiile cu el in ipostaze 'sportive', una singura ar putea face istorie, cea a unui fotoreporter al Press Association care a reusit sa-l fotografieze pe Murdoch aproape dezbracat, in sort si tricou, epuizat, curgand apele pe el, in timp ce se intorcea dupa jogging la resedinta din Londra, cu Range Rover-ul sau.

Dupa acest episod, presa brita­nica avea o dilema: de ce Murdoch si alti oameni puternici ca el nu ar trebui sa 'exerseze' in public? Se stie deja ca exercitiile fizice, mai ales jogging-ul, sunt o adevarata emblema, un ritual obligatoriu in lumea oamenilor puternici, vestiti, de la lumea afacerilor pana la cea a politicienilor si a vedetelor. Exista si un cod nescris al acestor obiceiuri de 'inalta clasa', iar primul 'articol de lege' prevede, obligatoriu, un antrenor personal. Numai aceasta persoana se poate impune in fata unui om puternic si este singura din anturajul lui care poate spune 'NU!' chiar si daca VIP-ul in serviciul caruia se afla este un sef de stat. Cand antrenorul personal spune ca nu trebuie sa faci cutare sau cutare miscare, fie ca e gresita, fie ca iti cauzeaza, este ascultat cu sfintenie.

Oamenii puternici, mai ales politicienii, sunt criticati frecvent ca le place sa fie inconjurati numai de persoane 'Yes, man!'. Cu antrenorul personal e insa altceva: el este singurul ales cu grija si in mod delibe­rat din randul personalului 'No man!'... A alerga alaturi de antrenorul personal ii da unei personalitati senzatia ca apare in ochii publicului ca fiind genul de persoana disciplinata, plina de vitalitate, stapana pe sine. Da, dar exista si cealalta parte a monedei. Cand un VIP apare stors de efort, transpirat, cu hainele lipite de corp si, uneori, chiar murdare, imaginea sa este cea a unui om obisnuit.

Or, tocmai asta duce la concluzia ca persoanele importante trebuie sa isi consume departe de ochii publicului eforturile fizice care le banalizeaza si arata ca si ele sunt, la urma urmei, persoane vulnerabile. Asa s-au aratat si Clinton, Sarkozy, Blair, Cameron sau Gordon Brown. In Europa, mo­delul a venit de peste Atlantic. Jimmy Carter, de pilda, a fost curios sa testeze combinatia 'letala' intre cea mai stresanta slujba din lume si sargul pentru exercitii fi­zice viguroase. Si-a aratat insa partea umana, vulnerabila cand s-a prabusit intr-o cursa de alergare de rezistenta in Mariland, pe la sfarsitul anilor ’70. Obiceiul joggingului mai ales s-a perpetuat si la cei doi presedinti George Bush, tatal si fiul, care alearga si merg pe bicicleta. Bush-tatal are si mania sa mai sara din cand in cand, la aniversarea sa, cu parasuta.
In cazul lui Murdoch, 'Marele Om' s-a aratat acum si el ca un simplu muritor, dand publicului ocazia sa vada si partea lui umana. Ceea ce pentru public pare sa nu fi fost tocmai rau!

Tatal si fiul, audiati in Camera Comunelor
Camera Comunelor din Marea Britanie a cerut in mod oficial ieri audierea lui Rupert Murdoch, presedintele trustului News Corporation, si a fiului acestuia, James Murdoch, presedintele News International, in scandalul interceptarilor telefonice de jurnalisti, informeaza BBC News online. Insa datorita faptului ca beneficiaza amandoi si de cetatenie americana, ei au dreptul sa refuze invitatia, nefiind obligati sa se prezinte la audierea care a fost programata in data de 19 iulie. In schimb, Rebekah Brooks, director general la News International, filiala britanica a News Corporation, a acceptat sa se prezinte in fata Comisiei pentru Mass-Media din Camera Comunelor. Pe de alta parte, tot ieri, Daily Mail informa ca fostul director editorial al publicatiei News of the World, Neil Wallis, a fost arestat, impotriva lui anchetatorii avand dovezi ca a fost implicat in scandalul interceptarilor telefonice. El este a 9-a persoana arestata pana acum in acest scandal.

×
Subiecte în articol: externe