x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia dezmembrează Ucraina! Explozii la Kiev

Rusia dezmembrează Ucraina! Explozii la Kiev

de Şerban Mihăilă    |    24 Feb 2022   •   08:36
Rusia dezmembrează Ucraina! Explozii la Kiev
Sursa foto: Hepta

La scurt timp după ce Vladimir Putin a ordonat invazia din Ucraina, întreaga lume asistă în direct la dispariția unui stat. Cele peste 150.000 de trupe ale Rusiei care înconjoară țara vecină s-au pus în mișcare, atacând teritoriul ucrainean, într-o ofensivă multidirecționată. Rușii atacă din nordul, estul și sudul Ucrainei. Se pare că Rusia a acționat cu precizie chirurgicală, neutralizând principalele aeroporturi ale țării. De cealaltă parte, președintele ucrainean a cerut forțelor sale să provoace inamicului pagube maxime.

UPDATE

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oricine este pregătit şi capabil să ţină o armă în mână se poate alătura forţelor teritoriale de apărare, dat fiind faptul că poliţia anunţat că va distribui arme veteranilor, relatează Reuters.

Pentru a obţine o armă, trebuie doar să ai la tine un paşaport, a indicat ministrul ucrainean.

„Dragi compatrioţi! Inamicul atacă, dar armata noastră este indestructibilă. Ucraina intră în regim de apărare completă. Toţi cei care sunt pregătiţi şi capabili să ţină o armă în mână se pot alătura chiar acum Forţelor de apărare teritorială şi forţelor armate ucrainene din regiunea dumneavoastră”, a transmis Reznikov, citat de Zerkalo nedeli.

UPDATE

Ucraina a menționat cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, şi zeci de răniţi în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării, informează DPA şi EFE.

În plus, 15 soldaţi au fost răniţi, iar alţi 19 sunt daţi dispăruţi. Podul peste râul Inhuleţ - un afluent al Niprului -a fost distrus, conform agenţiilor de presă citate.

Între timp, tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul Ucrainei, în zona regiunii Lugansk, conform informaţiilor transmise de Serviciul ucrainean pentru frontiera de stat.

Tancurile au fost reperate în apropierea localităţilor Krasna Talovka, Milovo şi Gorodişce.

Trupele ruse au atacat, de asemenea, unităţi ale Brigăzii a 17-a de tancuri din Krivoi Rog, în regiunea Dniepropetrovsk, o unitate militară din Krasnopilia, regiunea Sumî.

În acelaşi timp, Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţională a Ucrainei susţine că armata ucraineană a recuperat localitatea Sciastie din regiunea Lugansk şi a eliminat 50 de militari ruşi, potrivit EFE.

„Sciastie a fost recuperat după atacul agresorului rus. În timpul încercării de atac echipamentul inamic a fost distrus şi aproximativ 50 de inamici au fost ucişi. Sciastie este sub controlul nostru!”, anunţă centrul pe contul său de Facebook.

UPDATE

Rusia recunoaşte că a suferit daune pe propriul teritoriu din cauza ripostei Ucrainei. Obuze de artilerie lansate de armata ucraineană ca ripostă la atacul militar rus au provocat daune pe teritoriul Rusiei, a recunoscut un oficial regional, citat de agenţia RIA Novosti.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina în zona oraşului Harkov, a declarat că există daune materiale în urma a şase atacuri cu obuze de artilerie lansate din Ucraina.

O explozie s-a produs, joi dimineaţă, în oraşul rus Belgorod, imediat după începerea confruntărilor militare între armata rusă şi cea ucraineană, conform agenţiei Reuters şi postului BBC News. Martorii semnalaseră atacuri cu obuze de artilerie.

De altfel, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina, a transmis pe Facebook comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni, potrivit AFP.

„Comandantul suprem al forţelor armate (preşedintele Volodimir Zelenski - n.r.) a dat ordinul ca agresorului să i se producă maximul de pierderi”, a precizat generalul.

El a mai dat asigurări că armata ucraineană „contracarează cu demnitate” atacurile inamice.

UPDATE

Rusia a decretat starea de alertă în Crimeea şi în regiunea Kursk, situată la frontieră, în nord-estul Ucrainei. Potrivit cotidianului Le Figaro, numeroase vehicule blindate au pătruns joi dimineaţă din Crimeea, în sudul Ucrainei, prin punctul vamal Kalanciak. Rusia a dispus şi închiderea navigaţiei în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre.

UPDATE

Trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, prin Crimeea. Rușii au pătruns în regiunea ucraineană Herson, limitrofă peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014, a informat joi Paza de Frontieră a Ucrainei, transmite EFE. „În prezent, se observă mişcări de echipament militar în peninsulă de la frontiera administrativă", a anunţat instituţia ucraineană într-un comunicat.

Serviciul de pază al frontierei a publicat o înregistrare video în care se poate observa cum blindate, tancuri şi camioane militare traversează pe la postul de frontieră.

„Vehicule militare ruse, inclusiv blindate, au încălcat frontiera în regiunile (ucrainene) Cernigov (nord, frontiera cu Belarusul), Sumî (nord-est, frontiera rusă), Lugansk şi Harkov (est, frontiera rusă), pe la punctul de trecere între peninsulă şi partea continentală a Ucrainei”, a informat Paza de Frontieră ucraineană.

UPDATE

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că nu a fost deocamdată niciun fel de debarcare de trupe ruse în oraşul port Odesa, din sudul Ucrainei, aşa cum anunţaseră anterior unele surse media ruse, potrivit Eho Moskvî şi DPA.

Forţele militare ruse bombardează intens estul Ucrainei, dar situaţia este „sub control”, susţine Statul Major ucrainean într-o postare pe Facebook.

Autorităţile de la Kiev au recomandat cetăţenilor ucraineni să plece de pe teritoriul Donbasului în faţa atacului masiv rusesc şi a operaţiunii militare declanşate de miliţiile separatiste, potrivit EFE, în condiţiile în care sub jurisdicţia Kievului se află asupra a două treimi din Donbas.

„Recomandăm locuitorilor din regiunea Lugansk să părăsească imediat zona”, a anunţat Serghei Gaidai, şeful administraţiei regionale Lugansk, pe pagina sa de Facebook.

El le-a recomandat cetăţenilor care dispun de autoturisme să meargă în regiunea limitrofă Niprului, iar celor care nu au maşini să meargă în gări, de unde vor fi evacuaţi de urgenţă.

„În timpul evacuării, păstraţi-vă calmul şi respectaţi recomandările autorităţilor şi ale poliţiei naţionale”, a transmis oficialul.

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat lansarea unei operaţiuni militare în Ucraina, administraţia autoproclamatei Republici Populare Lugansk a lansat o aşa-numită „operaţiune de eliberare a teritoriilor ocupate temporar” de Kiev.

„Mă adresez soldaţilor Forţelor armate ucrainene cu apelul de a depune armele, de a abandona poziţiile şi de a nu executa ordinele penale ale conducerii de la Kiev”, a transmis miliţia populară din Lugansk.

Separatiştii proruşi insistă că vizează doar ţinte militare şi nu pe civili, pe care i-a sfătuit „să nu părăsească locuinţele, dacă este posibil, şi să se refugieze în adăposturi antiaeriene”.

În acelaşi timp, separatiştii proruşi din estul Ucrainei au declarat joi că au capturat localităţile Sciastie şi Staniţa Luganska din regiunea Lugansk, a informat agenţia de presă RIA Novosti. Nu există deocamdată o confirmare a acestei informaţii din partea autorităţilor ucrainene.

UPDATE

În capitala ucraineană, Kiev, s-au format cozi lungi de mașini care se îndreaptă spre ieșirea din oraș, după atacul Rusiei. Traficul greu pare să se deplaseze în totalitate spre vest, departe de locul unde s-au auzit exploziile în această dimineață, foarte puține mașini mergând spre est. În dimineața zilei de joi, reporterii CNN au auzit explozii venind dinspre estul orașului, în direcția Aeroportului Internațional Boryspil. De asemenea, au fost raportate explozii și în alte părți ale Ucrainei, inclusiv în Harkov și în orașul-port Odesa.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Au fost auzite explozii în capitala țării, Kiev, anunță Sky News.  Trupe rusești au fost semnalate în apropierea orașelor portuare din sudul teritoriului ucrainean.  Se estimează că sute de militari și civili ucraineni au fost uciși.

Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina. Armata ucraineană susţine că a doborât cinci avioane militare ruse şi un elicopter, joi dimineaţă, în confruntările produse în regiunea separatistă Lugansk, în estul Ucrainei.

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

Conform surselor citate, numeroase tancuri au pătruns în Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontieră Senkivka. Coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei 6:48 a.m., ora locală.

"În jurul orei 5.00 (5.00, ora României), frontiera Ucrainei a fost atacată de trupe ruse susţinute de Belarus", a anunţat Serviciul ucrainean al Frontierelor.

În prezent, sunt atacuri în nordul şi estul Ucrainei, în regiunile Lugansk, Sumy, Harkiv, Cernihiv şi Zhytomyr.

Conform agenţiei Belta, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineaţă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Rusia a mobilizat, în ultimele săptămâni, aproximativ 30.000 de militari în Belarus, iar Moscova susţinea că trupele ruse participau la "exerciţii militare".

În ultimele săptămâni, Rusia a adunat un număr semnificativ de trupe, vehicule și tancuri în Belarus, lângă granița cu Ucraina. În acest timp, cele două țări au desfășurat exerciții militare comune în toate țările și în apropierea graniței Belarus-ucrainene.

Iadul pe Pământ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat cu puțin timp în urmă că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe, informează Reuters.

El a anunţat că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden.

Într-o declaraţie separată, Ministerul de Externe ucrainean a spus că scopul operaţiunii militare a Rusiei este distrugerea statului ucrainean.

Zelenski a cerut formarea unei coaliţii mondiale împotriva preşedintelui Vladimir Putin, pentru a-l forţa să revină la pace.

"Suntem pe cale să constituim o coaliţie împotriva lui Putin. Lumea trebuie să forţeze Rusia să facă pace", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Figaro, după conversaţii telefonice cu preşedintele SUA, Joseph Biden, cu premierul britanic, Boris Johnson, şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a avertizat Rusia că armata ucraineană nu va ceda. "Putin a atacat, dar nu fuge nimeni. Armata, diplomaţii, toată lumea lucrează. Ucraina luptă. Ucraina se apără. Ucraina va câştiga", a afirmat Dmytro Kuleba.

Amenințări fără precedent de la Moscova

Rusia amenință alte țări cu „consecințe pe care nu le-au văzut niciodată” dacă vor interveni, în timp ce Ucraina a introdus legea marțială, anunță Sky News.

×
Subiecte în articol: ucraina Ucraina vladimir putin