x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin îl zboară pe temutul general „Armaghedon” de la conducerea forțelor aerospațiale

Putin îl zboară pe temutul general „Armaghedon” de la conducerea forțelor aerospațiale

de Şerban Mihăilă    |    24 Aug 2023   •   08:20
Putin îl zboară pe temutul general „Armaghedon” de la conducerea forțelor aerospațiale

Liderul de la Kremlin l-a concediat pe generalul Serghei „Armaghedon” Surovikin din funcția de șef al forțelor sale aerospațiale, la două luni după ce acesta a dispărut misterios din peisaj, alimentând zvonurile că ar fi fost arestat, deoarece ar fi știut despre lovitura de stat eșuată pusă la cale de comandantul grupării de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin.

Președintele Rusiei l-a demis pe temutul comandant, în vârstă de 56 de ani, care și-a câștigat notorietatea pentru cruzimea sa, a confirmat, ieri, presa de la Moscova, citată de ediția online a publicației britanice „Daily Mail”.

Kremlinul a anunțat că generalul-colonel Viktor Afzalov, 55 de ani, cel care ațipise anterior în timpul unui discurs al lui Putin pe tema războiului, l-a înlocuit pe Surovikin în mod „interimar”.

Victima jocurilor de culise sau trădător?

Se presupune că Surovikin, considerat unul dintre cei mai capabili și cruzi generali din Rusia, și-a pierdut și celălalt rol, cel de adjunct al șefului forțelor armate, generalul Valeri Gherasimov - comandantul general de război al lui Putin.

Dispariția lui Surovikin este văzută ca o victorie pentru Gherasimov și pentru ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-o luptă pe viață și pe moarte pentru putere, în interiorul înaltului comandament militar al lui Putin.

Unele relatări citate de „Daily Mail” dau de înțeles că Surovikin va fi retrogradat într-o nouă funcție, dar există și afirmații potrivit cărora familia sa nu l-ar mai văzut de când a dispărut, în momentul loviturii de stat eșuate contra regimului Putin, iar el rămâne sub „sancțiune legală”.

„Surovikin a fost eliberat din funcție pentru un transfer la un alt post și se află la dispoziția Ministerului Apărării.”, a precizat o sursă citată de publicația britanică. O alta a afirmat că acesta se afla „într-o scurtă vacanță”.

În timpul revoltei din iunie a grupării„Wagner” împotriva Ministerului Apărării, Surovikin, tatăl a patru copii, a fost chemat înapoi la Moscova, din zona de război.

El a difuzat un videoclip în care îi îndemna pe răzvrătiții din „Wagner” să depună armele și să renunțe la marșul lor spre Moscova. Aceasta a fost și ultima apariție publică a lui Surovikin. 

Unii dintre apropiații lui Putin au crezut însă că generalul știa dinainte despre tentativa de puci sau chiar că acesta se afla în complicitate cu Evgheni Prigojin.

Au urmat relatări conform cărora Surovikin ar fi fost închis pentru interogatoriu în centrul de detenție Lefortovo sau într-o închisoare militară secretă.

Se crede că el a fost interogat de o comisie numită de Șoigu, în timp ce un văl de mister a fost aruncat asupra situației sale, iar Kremlinul nu a furnizat nicio informație despre locul unde acesta se află.

Crud și corupt

Surovikin a devenit cunoscut pentru brutalitatea sa în Siria și Cecenia, unde și-a câștigat porecla de „generalul Armaghedon”. El a condus pentru scurt timp campania de război a Rusiei în Ucraina, începând din octombrie anul trecut, până când Putin i-a retras responsabilitatea, în ianuarie 2023, încredințându-i-o lui Gherasimov.

În timpul mandatului său, el a fost acuzat de „acțiuni de genocid” asupra unor centrale electrice din Ucraina. Cu toate acestea, Surovikin a fost creditat și cu ordonarea liniilor de apărare, care au blocat avansul trupelor Kievului, în contraofensiva ucraineană.

Generalul s-a confruntat, de asemenea, cu acuzații de corupție în legătură cu o vilă de 3 milioane de lire sterline, în „stil englezesc”, pe care o deține împreună cu soția sa, Anna.

Raiduri în serie

Fostul adjunct al lui Surovikin, general-colonelul Viktor Afzalov, a fost instalat, deocamdată, la comandă. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Afzalov a fost, probabil, supus „unei presiuni intense” pentru „îmbunătățirea apărării aeriene deasupra vestului Rusiei”.

Promovarea lui Afzalov are loc în timp ce Ucraina continuă să alarmeze forțele aeriene rusești, prin creșterea numărului de atacuri-kamikaze cu drone asupra Moscovei.

Cel mai recent a vizat un alt zgârie-nori din cartierul de afaceri al capitalei, la primele ore ale dimineții de ieri. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au înregistrat momentul în care o dronă s-a izbit de partea laterală a unui zgârie-nori și s-a transformat într-o minge galbenă de flăcări. 

Rusia a anunțat că a împiedicat majoritatea atacurilor cu drone ucrainene asupra Moscovei la începutul dimineții de ieri, doborând două dintre ele și blocând o a treia care, în cele din urmă, s-a izbit de zgârie-nori. Se pare că tentativa de atac din capitală nu a rănit pe nimeni și a provocat doar pagube minore.

Agenția de știri de stat Tass a raportat că geamurile de la trei etaje ale clădirii înalte au fost avariate. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, care rareori își asumă responsabilitatea directă pentru atacurile cu drone pe teritoriul rusesc sau în zonele controlate de Rusia.

Înmulțirea atacurilor cu drone constituie o problemă pentru Putin, care a presupus, atunci când a invadat Ucraina, că intervenția sa va avea un efect direct redus asupra rușilor de acasă.

×