x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rachete lovesc orașul ucrainean Odesa, după ce Rusia a marcat Ziua Victoriei

Rachete lovesc orașul ucrainean Odesa, după ce Rusia a marcat Ziua Victoriei

10 Mai 2022   •   08:27
Rachete lovesc orașul ucrainean Odesa, după ce Rusia a marcat Ziua Victoriei
Sursa foto: Hepta

Clădirile din Odesa erau în ruine marți, la o zi după ce forțele de la Kremlin au bombardat cu rachete portul din sudul Ucrainei, iar președintele rus Vladimir Putin a condus festivități sfidătoare de marcare a Zilei Victoriei, potrivit Reuters.

În timp ce Putin a păstrat tăcerea cu privire la planurile de escaladare în Ucraina, luptele nu au încetat, forțele rusești reînnoind luni eforturile pentru a învinge ultimele trupe ucrainene care rezistau în combinatul Azovstal, din Mariupol.

„Luptați pentru Patrie, pentru viitorul ei, pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru ca în lume să nu mai existe loc pentru călăi, câștigători și naziști", a declarat Putin, la Ziua Victoriei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul de luni, a promis că ucrainenii vor triumfa.

„De Ziua Victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom învinge”, a declarat Zelenski.

La Odesa, principalul port la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, o persoană a fost ucisă și cinci persoane au fost rănite când șapte rachete au lovit un centru comercial și un depozit, au anunțat forțele armate ucrainene pe Facebook.

Imagini video de la fața locului au arătat pompieri și salvatori care au trecut prin grămezile de moloz stropind rămășițele încă fumegânde.

Ucraina, un important producător de porumb și grâu, și aliații săi și-au intensificat eforturile privind modul în care să deblocheze porturile sau să ofere rute alternative pentru exportul de cereale, grâu și porumb.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat luni Odesa, îndemnând după aceea la un răspuns global pentru a ajuta Ucraina.

O întâlnire între Michel și premierul ucrainean Denys Shmyhal la Odesa a fost întreruptă de atacul cu rachete, forțându-i pe aceștia să se adăpostească într-un adăpost antiaerian, potrivit contului oficial de Twitter al lui Shmyhal.

În orașul Bogodukhov, la nord-vest de Harkov, patru persoane au fost ucise și mai multe case au fost distruse în urma atacurilor rusești, potrivit presei locale, care a citat oficiali din Harkov.

În unele regiuni din estul Ucrainei, Luhansk, Harkov și Dnipro, sirenele de raid aerian puteau fi auzite marți dimineața devreme.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele rusești susținute de tancuri și artilerie desfășurau „operațiuni de asalt” la uzina Azovstal din Mariupol, unde sute de apărători ucraineni au rezistat luni de zile de asediu.

Mariupol se află între Peninsula Crimeea, confiscată de Moscova în 2014, și părți din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia. Capturarea orașului ar permite Moscovei să lege cele două zone.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rachete