x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 309: Alarme de raid aerian în Kiev și Herson. Rusia a doborât o dronă în apropierea bazei militare Engels. O rachetă a forțelor ucrainene a căzut în Belarus

Război în Ucraina, ziua 309: Alarme de raid aerian în Kiev și Herson. Rusia a doborât o dronă în apropierea bazei militare Engels. O rachetă a forțelor ucrainene a căzut în Belarus

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2022   •   15:53
Război în Ucraina, ziua 309: Alarme de raid aerian în Kiev și Herson. Rusia a doborât o dronă în apropierea bazei militare Engels. O rachetă a forțelor ucrainene a căzut în Belarus
Sursa foto: Hepta

Joi dimineața, alarmele de raid aerian au sunat din nou în capitala ucraineană Kiev, precum și în regiunile sudice Herson și Mykolaiv și în regiunea vestică Zhytomyr. Forțele ruse au doborât o dronă în apropierea bazei militare Engels. O rachetă a forțelor ucrainene a căzut în Belarus.

Apărarea antiaeriană din Ucraina a distrus 54 de rachete ale forțelor ruse

Apărarea antiaeriană din Ucraina a distrus 54 din cele 69 de rachete lansate, joi, de forțele ruse, susține șeful armatei ucrainene, Valery Zaluzhny, potrivit Sky News.

„În această dimineață, agresorul a lansat rachete de croazieră aeriene și maritime, rachete ghidate antiaeriene împotriva instalațiilor de infrastructură energetică din țara noastră", a spus Zaluzhny.

Forțele aeriene ucrainene au descris atacurile de joi cu rachete și drone drept un „bombardament masiv".

Cel puțin 5 persoane au fost rănite în urma atacurilor, anunță serviciul de urgență din Ucraina. Trei dintre persoanele rănite sunt din Kiev, iar printre acestea este și o fată de 14 ani.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de urgență, Oleksandr Khorunzhy, a declarat că 10 regiuni ucrainene au fost afectate de lovituri, iar 28 de clădiri au fost avariate. Zece clădiri erau obiective civile, iar celelalte sunt locuințe private.

„Ca urmare a bombardamentelor, trei bărbați, o femeie și un copil au fost răniți", a spus Khorunzhy.

El a adăugat că cel puțin 100 de lucrători sunt implicați în misiunile de salvare.

„În prezent, salvatorii noștri lucrează pe teren. Ei efectuează operațiuni de căutare și salvare. Informațiile despre victimele din întreaga Ucraină sunt în curs de clarificare", a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului de urgență.

Autoritățile mai spun că este posibil ca numărul răniților să crească în următoarele ore.

O rachetă lansată de forțele ucrainene a căzut în Belarus

Autorităţile de la Minsk au anunţat, joi, că o rachetă antiaeriană lansată de armata ucraineană a căzut pe teritoriul Belarusului, în contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

"Astăzi, o rachetă a armatei ucrainene de tip S-300 a căzut pe teritoriul Belarusului", a comunicat Ministerul Apărării de la Minsk, fără a oferi informaţii despre zona în care a căzut racheta. Nu au fost raportate victime.

Potrivit autorităţilor belaruse, cel mai probabil racheta antiaeriană a deviat de la traiectorie, "într-un mod similar cu incidentul produs în Polonia".

O altă variantă este ca racheta să fi fost doborâtă de sistemele antiaeriene belaruse. Ancheta militară va stabili cu certitudine circumstanţele evenimentului. Este prima dată de la începutul războiului din Ucraina când Belarusul, principalul aliat al Rusiei, raportează căderea unei rachete pe teritoriul său.

În noiembrie, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, provocând moartea a două persoane şi generând temeri privind izbucnirea unui război direct între NATO şi Rusia. Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia în cazul incidentului din Polonia, dar experţii NATO au stabilit că a fost o rachetă antiaeriană ucraineană.

Forțele ruse au doborât o dronă în apropierea unei baze aeriene 

Armata rusă a doborât, joi, un aparat de zbor suspect în regiunea Saratov, în apropierea bazei militare Engels, care a fost vizată în ultimele săptămâni de alte atacuri atribuite Ucrainei.

"A fost doborât un obiect neidentificat" în regiunea Saratov, la aproximativ 500 de kilometri de frontiera cu Ucraina, a declarat  guvernatorul regional, Roman Busarghin, citat de cotidianul Le Monde.

"A fost activat sistemul de apărare antiaeriană în districtul Engels. Nu mai există ameninţări pentru securitatea locuitorilor", a subliniat guvernatorul regional.

Acesta este al treilea incident produs în apropierea Bazei aeriene Engels. Luni, armata rusă a anunţat doborârea unei drone ucrainene dirijată de la sol de un grup ucrainean infiltrat pe teritoriul Rusiei. Trei militari ruşi au fost ucişi în urma căderii dronei.

În replică, Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a anunţat, luni, neutralizarea la frontiera Rusiei cu Ucraina a patru ucraineni acuzaţi că încercau să comită acte de sabotaj pe teritoriul rus.

Pe 5 decembrie, Moscova a acuzat Ucraina că a lansat atacuri cu drone asupra Bazei Engels şi asupra altei unităţi militare, din regiunea Reazan.

Alarmele de raid aerian răsună iar în Kiev și Herson

"O alertă aeriană a fost anunțată în capitală! Vă rugăm să mergeți la adăposturi!", a postat pe Telegram Administrația militară a orașului Kiev.

Deocamdată, nu au fost confirmate atacuri.

Miercuri, Statul Major General al forțelor armate ucrainene declara că Rusia a bombardat peste 25 de așezări din jurul Hersonului și Zaporojie, provocând victime civile și deteriorând infrastructura civilă din orașul și regiunea Herson, potrivit Reuters.

Forțele rusești au bombardat aripa de maternitate a unui spital din Herson, deși nimeni nu a fost rănit, a declarat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Zelenski, pe Telegram.

Luptele au fost deosebit de intense în jurul orașului strategic Bakhmut din estul provinciei Donețk și Svatove, mai la nord, în provincia Luhansk, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Analistul militar Oleh Zhdanov, cu sediul la Kiev, a precizat că orașul și regiunea Harkov au suferit atacuri grele, iar o conductă de gaz regională a fost avariată.

Ieri, biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunțat că a înregistrat 17.831 de victime până la 26 decembrie, dintre care 6.884 au fost decese. Biroul a avertizat că "numărul real este considerabil mai mare, pentru că primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării".

Din cele 17.831 de victime, 10.947 de civili au fost raportați ca fiind răniți. Mai mult de jumătate dintre decese și răniri au fost înregistrate în regiunile Donețk și Luhansk - unde au fost ucise 4.052 de persoane și 5.643 au fost rănite.

OHCHR a precizat: "Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost provocate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe scară largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, rachete și lovituri aeriene".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×