x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport ONU: Sute de soldați din Burundi sunt dislocați pe ascuns în Congo

Raport ONU: Sute de soldați din Burundi sunt dislocați pe ascuns în Congo

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2023   •   22:20
Raport ONU: Sute de soldați din Burundi sunt dislocați pe ascuns în Congo
Sursa foto: Hepta

Peste 1.000 de soldați din Burundi sunt dislocați pe ascuns în estul statului Congo, scrie într-un raport intern al ONU, potrivit Reuters.

Peste 1.000 de soldați burundezi au fost dislocați sub acoperire în estul Republicii Democrate Congo începând din septembrie, purtând uniforma trupelor congoleze și lucrând alături de acestea în lupta împotriva rebelilor M23, arată un raport al ONU consultat de Reuters.

Citând surse din domeniul securității, raportul Grupului de experți ONU în Congo a stabilit că trupele au fost transportate pe calea aerului din Burundi în estul Congo de către avioane ale armatei congoleze începând cu 21 septembrie.

În plus, raportul arată că trupele din Burundi au fost desfășurate în afara acordurilor în vigoare pentru a lupta împotriva organizației M23 în provincia congoleză Kivu de Nord. Din 2022, ofensiva M23 a agravat criza de securitate și umanitară din regiune, care durează de zeci de ani. Aproximativ un milion de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Guvernele din Burundi și Congo și armata congoleză nu au comentat dezvăluirile. Raportul a fost analizat de experți pe 15 decembrie și urmează să fie publicat în ianuarie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: raport onu Burundi congo