x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raportul Butler - Blair justifica razboiul

Raportul Butler - Blair justifica razboiul

16 Iul 2004   •   00:00

Premierul britanic Tony Blair a "fortat la maximum limitele" atunci cand a argumentat razboiul, a conchis mult-asteptatul Raport Butler, despre motivele intrarii Marii Britanii in razboiul din Irak.

Raportul, spre nemultumirea multora, nu a desemnat nici un vinovat pentru faptul ca tara a intrat in razboi fara motive serioase.

Opozitia a reactionat imediat, intreband retoric, prin liderul Michael Howard: "Mai putem avea incredere in dumneavoastra, domnule Blair?". Premierul a sesizat incercarea opozitiei de a castiga capital politic si a ales sa transmita diplomatic versiunea sa despre concluziile raportului: "Nimeni nu a mintit. Nimeni nu a fabricat informatii. Toata lumea a incercat sa fie de buna credinta in conditii de o dificultate sporita". Ancheta a descoperit ca informatiile din dosarul privind amenintarea irakiana au fost mult scoase exagerate fata de informatiile care fusesera prezentate sefilor serviciilor de informatii, insa nu a gasit nici un vinovat pentru aceste "retusuri". (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe