x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratingul Rusiei în categoria "junk". Rubla se prăbușește

Ratingul Rusiei în categoria "junk". Rubla se prăbușește

03 Mar 2022   •   14:34
Ratingul Rusiei în categoria "junk". Rubla se prăbușește
Sursa foto: Hepta

Rubla continuă să se deprecieze, ajungând la un nou record negativ față de euro și dolarul american, după ce agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au  retrogradat cu 7 trepte ratingul Rusiei, ajungând în categoria "junk", scrie Reuters.

Moneda națională a Rusiei a ajuns la 117,5 ruble/dolar și 124,10 ruble/euro, scăzând cu 10% față de dolar și cu 7% față  de euro. 

Invazia rusă în  Ucraina a provocat sancțiuni extrem de dure din partea statelor occidentale. 

După 24 februarie 2022, rubla s-a depreciat cu circa 30% față  de dolarul american iar cursul valutar va rămâne volatil.

Exportatorii ruși trebuie să convertească 80% dintre veniturile lor în valută, au decis autoritățile pentru a contracara măsurile UE și SUA. 

Bursa de la Moscova rămâne închisă. 

Indicii bursieri FTSE Russell şi MSCI au anunţat că vor elimina acţiunile ruseşti.

Dimitris Melas, director în cadrul MCSI, aprecia săptămâna trecută, într-un interviu acordat Reuters, că piaţa bursieră rusă este "neinvestibilă", după sancţiunile dure impuse de Occident şi restricţionarea tranzacţionării de către Banca Centrală a Rusiei.

"Nu ar avea sens pentru noi să continuăm să includem valorile mobiliare ruseşti dacă clienţii şi investitorii noştri nu pot face tranzacţii pe piaţă. Este evident pentru noi toţi că este foarte dificil de tranzacţionat pe piaţă şi, de fapt, este de neinvestit în aceste zile", a spus Dimitris Melas, director MSCI.

Rusia are o pondere de 3,24% în indicele pieţelor emergente MSCI.

×
Subiecte în articol: rubla