x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 200. O mare parte din Harkov nu are energie electrică în urma loviturilor rusești

Război în Ucraina, ziua 200. O mare parte din Harkov nu are energie electrică în urma loviturilor rusești

11 Sep 2022   •   08:04
Război în Ucraina, ziua 200. O mare parte din Harkov nu are energie electrică în urma loviturilor rusești

Duminică este cea de-a 200-a zi de război în Ucraina

Update O mare parte din Harkov nu are energie electrică în urma loviturilor rusești

Mai multe zone din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, în partea de est a țării, se confruntă cu o pană de curent în urma unei lovituri rusești, a declarat duminică primarul orașului, conform CNN

În urma unei lovituri asupra unei instalații de infrastructură din Harkov, "curentul a fost întrerupt în multe zone ale orașului. Din același motiv, nu există apă în aceleași zone - pompele nu funcționează", a declarat primarul Ihor Terekhov prin intermediul Telegram.

Primarul din Harkov a continuat să descrie acțiunea ca fiind "o răzbunare josnică și cinică a agresorului rus pentru succesele armatei noastre pe front, în special în regiunea Harkov".

De asemenea, Terekhov a îndemnat pe toată lumea să rămână calmă, spunând că "specialiștii noștri și lucrătorii din serviciile publice lucrează deja pentru a elimina daunele pe care inamicul nostru le-a provocat orașului".

CNN nu a confirmat în mod independent situația.

Update Armata ucraineană: Rușii părăsesc un oraș strategic din Luhansk

Într-o declarație de duminică, statul major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au abandonat orașul Svatove din regiunea Luhansk, un oraș care până sâmbătă se afla la 40 de kilometri de linia frontului, scrie CNN.

Svatove a fost un nod important pe rutele rusești de realimentare a liniilor de front mai la sud - de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Luhansk.

"Ocupanții au abandonat Svatove în regiunea Luhansk", a precizat biroul Statului Major General într-o postare pe Facebook. "Au plecat în grabă cu patru camioane Kamaz, douăzeci de Tigr AV [vehicule blindate] și au furat peste 20 de mașini ale locuitorilor locali".

CNN nu poate verifica în mod independent relatarea ucraineană.

UPDATE:Forțele ucrainene au eliberat așezarea Chkalovske din regiunea Harkov, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, pe Telegram.

„Încă o așezare eliberată! Datorită brigăzii mecanizate separate 14, care poartă numele prințului Roman cel Mare, steagul ucrainean a revenit la Chkalovske, regiunea Harkov”, a declarat Zelenski.

În mesajul său video zilnic de vineri seara târziu, Zelensky a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat și preluat controlul a peste 30 de așezări din regiunea Harkov.

UPDATE Zelenski spune că negocierile cu Rusia sunt „imposibile” în acest moment

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu Federația Rusă pentru a se pune capăt războiului sunt în prezent „imposibile”. El recunoaște că va fi cea mai grea iarnă din din întreaga lume.

„Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor”, a spus Zelenski. „Nu există asigurări că [rușii] vor face ceea ce spun că vor face. Eu cred că nu o vor face. Nimeni nu îi crede. Așa cum se spune, nu pot fi cei cu care să dai mâna”.

Zelenski a adăugat: „Rușii nu sunt pregătiți să recunoască faptul că au ocupat țara noastră. Acest lucru înseamnă că nu va exista un dialog substanțial”.

„Pentru ca noi să deschidem un coridor diplomatic cu [Rusia], ei trebuie să dea dovadă de voință politică, să arate că sunt gata să dea înapoi pământul străin”.

Ulterior, el a declarat că iarna care va urma va fi „cea mai dificilă iarnă din întreaga lume” și „un punct de cotitură în eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia”.

UPDATE: Moscova și-a abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei, în urma prăbușirii bruște a uneia dintre principalele linii de front ale războiului, după ce forțele ucrainene au avansat rapid, potrivit unei analize Reuters.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala Kiev în martie. Ucraina a salutat-o ca pe un punct de cotitură în războiul care durează de 6 luni, mii de soldați ruși lăsând în urmă stocuri de muniție și echipamente în timp ce fugeau.

Forțele rusești au folosit Izium ca bază logistică pentru una dintre campaniile lor principale - un asalt de luni de zile dinspre nord asupra regiunii adiacente Donbas, compusă din Donețk și Luhansk.

Agenția de știri de stat TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a ordonat trupelor să părăsească zona și să consolideze operațiunile în altă parte în Donețk.

Centrala nucleară de la Zaporojioe a fost oprită complet

UPDATE:Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, aflată sub control rusesc, au fost oprite complet ca măsură de siguranță, a anunțat duminică Energoatom, agenția de stat responsabilă de centrală.

Centrala „este complet oprită” după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m. (0041 GMT), a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

„Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece”.

Miercuri, Kievul a cerut locuitorilor din zonele ocupate de Rusia din jurul centralei, cea mai mare din Europa, să se evacueze pentru propria siguranță.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare, riscând un dezastru nuclear.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca zona din jur să fie demilitarizată.

Energoatom a declarat că sâmbătă a restabilit la capacitate operațională o linie de comunicații către sistemul energetic, despre care a spus că a fost avariată de bombardamentele rusești, permițând centralei să fie alimentată de sistemul energetic ucrainean.

„Prin urmare, a fost luată decizia de a opri unitatea de putere nr. 6 și de a o transfera în cea mai sigură stare - oprirea la rece”, a spus Energoatom, care a precizat că riscul de deteriorare suplimentară a liniei „rămâne ridicat”, ceea ce ar forța centrala să fie „alimentată de generatoare diesel, a căror durată este limitată de resursa tehnologică și de cantitatea de motorină disponibilă”.

UPDATE:Forțele ucrainene au eliberat orașele Balakliya și Izium

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 10 septembrie, autoritățile ucrainene au anunțat oficial preluarea sub control a orașului Balakliya din regiunea Harkiv. De asemenea, ucrainenii sunt aproape de a recuceri orașul Kupyansk. Totodată, soldații ruși au părăsit și orașul Izium – cel mai important centru de comandă al rușilor de pe Frontul de Est.

×
Subiecte în articol: Ucraina