x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 348. Șeful AIEA merge la Moscova pentru a discuta despre centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 348. Șeful AIEA merge la Moscova pentru a discuta despre centrala nucleară de la Zaporojie

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   14:15
Război în Ucraina, ziua 348. Șeful AIEA merge la Moscova pentru a discuta despre centrala nucleară de la Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Directorul general AIEA, Rafael Grossi, se va deplasa, în această săptămână, la Moscova pentru a discuta despre centrala nucleară Zaporojie, din estul Ucrainei, aflată sub controlul forțelor ruse, anunță adjunctul diplomației de la Moscova, Serghei Riabkov, citat de EFE.

"Pot să confirm că vizita va avea loc săptămâna aceasta. Mizăm pe o discuție profundă şi profesionistă", a spus înaltul oficial rus, care a precizat că scopul deplasării șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică este instituirea unei zone de securitate din jurul centralei. 

Ultima vizită a lui Rafael Grossi la Moscova a fost în decembrie  2022, când s-a întâlnit cu șeful Rosatom, Aleksei Lihaciov. De asemenea, el s-a deplasat, în ianuarie 2023, și la Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski. 

Însă exploziile din jurul centralei au continuat, cele două părți aflate în conflict acuzându-se reciproc. 

Grossi vrea o zonă de protecție cât mai repede, dând asigurări că nu este un obiectiv militar și nu este folosită pentru lansarea de atacuri. 

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din estul Europei, nu mai funcționează, cele 6 reactoare au fost oprite iar două dintre ele află în "modul de oprire la cald" pentru a furniza abur şi căldură uzinei şi oraşului Energodar. Primește electricitate din exterior pentru a-și menține funcțiile de siguranță.

O misiune AIEA permanentă la centrală este prezentă din toamna anului trecut. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×
Subiecte în articol: razboi ucraina Rusia aiea Zaporojie