x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 357. Forțele ruse înaintează în regiunea Lugansk. Moscova se pregătește de ofensivă aeriană

Război în Ucraina, ziua 357. Forțele ruse înaintează în regiunea Lugansk. Moscova se pregătește de ofensivă aeriană

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2023   •   14:54
Război în Ucraina, ziua 357. Forțele ruse înaintează în regiunea Lugansk. Moscova se pregătește de ofensivă aeriană
Sursa foto: Hepta

Forțele ruse înaintează în regiunea Lugansk, anunță Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters. Între timp, avioane de vânătoare și elicopetere rusești se află la frontiera cu Ucraina.

Marea Britanie instruiește soldații ucraineni să lupte cu mai puțină muniție

Luptători ucraineni sunt antrenați în Marea Britanie să lupte în stil occidental pentru a face economie de muniție, potrivit ministrului Apărării de la Londra, citat de Reuters. 

"Ucraina foloseşte cantităţi uriaşe de muniţie ca să se apere, şi acesta este unul din motivele pentru care îi instruim pe soldaţi să lupte într-un mod occidental. În acelaşi timp, îi pregătim pentru a ne asigura că muniţia este folosită într-un mod foarte productiv şi precis. Modul rusesc sau sovietic de luptă presupune foarte multă muniţie, baraje masive de artilerie dar noi niciodată nu ne-am pregătit de luptă în acest fel în cadrul NATO", a explicat acesta.

 Moscova se pregătește de ofensivă aeriană

Avioane de vânătoare și elicoptere rusești se află în apropierea graniței cu Ucraina pentru a sprijini ofensiva terestră, potrivit serviciilor de informații occidentale, citate de Sky News.

Însă șeful Pantagonului, Lloyf Austin, a spus alianților din NATO că nu sunt indicii despre un atac aerian masiv.

Între timp, NATO și SUA vor livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană și muniție de artilerie. 

,,Forțele Terestre ale Rusiei sunt destul de epuizate, iar acesta este cel mai bun indiciu că Moscova își va schimba tactica spre o luptă aeriană. Dacă ucrainenii vor să supraviețuiască, trebuie să aibă cât mai multă apărare antiaeriană și cât mai multă muniție”, a spus un oficial american, citat de Financial Times.

Totodată, un diplomat de rang înalt al NATO spune că forțele aeriene ruse sunt bine conservate. 

,,Ne așteptăm să pregătească lansarea unei campanii aeriene și să încerce să dezactiveze apărarea aeriană ucraineană prin atacuri", a spus oficialul. 

Forțele ruse înaintează în regiunea Lugansk

"În timpul ofensivei, trupele ucrainene s-au retras dezordonat pe o distanţă de până la trei kilometri de liniile pe care le ocupau anterior. Chiar şi a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut opri înaintarea armatei ruse", a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, pe Telegram.

De cealaltă parte, forțele ucrainene transmis că bombardamentele trupelor ruse sunt din ce în ce mai intense pe linia frontului iar situația este dificilă. 

Totodată, Kievul cere livrarea mai rapidă a armamentului din partea NATO și SUA. 

Forțele ruse dețin controlul în Herson și Zaporojie, aproape întreaga regiune Lugansk și jumătate din regiunea Donețk. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×
Subiecte în articol: razboi ucraina Rusia lugansk