x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul Israel-Hamas: Un an cu număr record de decese în rândul jurnaliștilor

Războiul Israel-Hamas: Un an cu număr record de decese în rândul jurnaliștilor

de Redacția Jurnalul    |    08 Oct 2024   •   10:45
Războiul Israel-Hamas: Un an cu număr record de decese în rândul jurnaliștilor

Anul trecut, de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, a fost cel mai fatal pentru jurnaliști, conform organizațiilor internaționale de protecție a presei. Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor și Reporteri fără Frontiere, cel puțin 128 de jurnaliști au fost uciși.

Majoritatea acestora au fost lucrători media palestinieni din Gaza, care au murit în urma atacurilor aeriene israeliene. Unii dintre aceștia purtau echipamente de protecție care îi identificau ca membri ai presei. Organizațiile media au acuzat armata israeliană că vizează în mod deliberat jurnaliștii, relatează CNN.

Armata israeliană a declarat că nu are intenția de a viza jurnaliștii, dar a recunoscut că nu poate garanta siguranța reporterilor într-o „zonă militară activă”. Aceasta a acuzat Hamas de plasarea operațiunilor militare în apropierea jurnaliștilor și civililor.

De asemenea, armata a afirmat că unii jurnaliști palestinieni au fost implicați în atacurile din 7 octombrie sau că sunt membri ai Hamas, acuzații pe care organizațiile media le contestă vehement.

Multe organizații media, inclusiv CNN, și-au evacuat personalul din Gaza împreună cu familiile lor cât mai repede posibil. Gaza a fost întotdeauna un loc dificil pentru reportaj, din cauza restricțiilor de intrare și ieșire și a presiunii exercitate de Hamas asupra disidenței.

În Israel, jurnaliștii au raportat o creștere semnificativă a atacurilor fizice. Uniunea Jurnaliștilor din Israel a notat cel puțin 40 de astfel de incidente începând cu 7 octombrie, provenind atât din partea forțelor de securitate, cât și din partea civililor. Patru jurnaliști israelieni au fost uciși în atacurile din 7 octombrie, iar alții au supraviețuit cu greu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: hamas Israel razboi deces jurnalisti record