x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum: irlandezii au decis să păstreze în Constituție sintagma „locul femeii este în casă”

Referendum: irlandezii au decis să păstreze în Constituție sintagma „locul femeii este în casă”

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2024   •   07:00
Referendum: irlandezii au decis să păstreze în Constituție sintagma „locul femeii este în casă”
Sursa foto: Unsplash.com

Irlandezii au decis să păstreze în Constituție sintagma „locul femeii este în casă”. Ei au respins propunerea de modificare a Constituției făcută în cadrul unui referendum. De asemenea, irlandezii au respins prin vot o propunere care viza modul în care este definită familia.

Guvernul irlandez a fost învins la referendumul privind schimbarea constituției țării, a recunoscut sâmbătă premierul Leo Varadkar, potrivit Sky News.

Referendumul a avut loc vineri, de Ziua Internațională a Femeii. Autoritățile au propus modificarea articolul 41.2 din Constituția Irlandei, care datează din 1937.

„Statul recunoaște că, prin viața ei în familie, femeia oferă statului un sprijin fără de care binele comun nu poate fi realizat. Statul se va strădui, prin urmare, să se asigure că mamele nu vor fi obligate, din cauza necesității economice, să se angajeze și să-și neglijeze îndatoririle lor în casă”, scrie în articol.

Guvernul a susținut că limbajul este „sexist” și „demodat” și ar trebui șters. Cei care se împotrivesc au susținut că prin constituție nu se transmite că locul femeii este în casă, ci se oferă recunoaștere a muncii pe care o fac femeile în familie. Până la urmă, propunerea a fost respinsă prin vot.

A doua întrebare de la referendum s-a referit la familie. Autoritățile au încercat să extindă definiția constituțională a unei familii de la căsătorie la „relații durabile”. Și această propunere a fost respinsă de participanții la referendum.

(sursa: Mediafax)

×