x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum pentru Constituţie în Siria

Referendum pentru Constituţie în Siria

de Marina Constantinoiu    |    15 Feb 2012   •   21:00

Presedintele sirian Bashar al-Assad (foto), confruntat de 11 luni cu o re­vol­ta populara fara precedent, a decis sa organizeze un referendum la 26 fe­bruarie pentru adoptarea unei noi Constitutii, bazate pe pluralism po­li­tic, ceea ce ar pune capat uni­ci­ta­tii Partidului Baas, la putere, relateaza AFP. 'Sistemul politic va fi bazat pe principiul pluralismului politic, iar puterea va fi exercitata democratic, prin intermediul alegerilor', se arata in textul proiectului difuzat de agentia oficiala de presa siriana Sana si de postul public de televiziune.

'Partidele politice autorizate vor contribui la viata politica', fiind 'interzisa crearea de partide pe baze religioase, confesionale sau rasiale', se mai arata in text. 'Presedintele Republicii va fi ales direct de catre popor pentru doua mandate succesive de sapte ani', se mai arata in textul care subliniaza faptul ca 'religia presedintelui este islamul' si ca 'jurisprudenta islamica este sursa oricarei legislatii'.

Bashar al-Assad, care i-a succedat, in cadrul unui referendum organizat in 2000, tatalului sau, Hafez al-Assad, se confrunta incepand din martie cu o revolta fara precedent pe care fortele aflate sub comanda sa o reprima intr-o baie de sange, comenteaza AFP. Al doilea mandat al sau in fruntea statului se incheie in 2014. 'Libertatea este un drept sacru' iar 'statul le garanteaza cetatenilor, care sunt egali, libertatea personala si le asigura demnitatea si securitatea', se mai arata in proiectul Constitutiei. Clauza privind intaietatea Partidului Paas, la putere in Siria din 1963, ar urma sa dispara din noul proiect de Constitutie, punand astfel capat monopolului acestui partid care dureaza de circa 50 de ani.

Constitutia actuala a fost adoptata de Parlament la 31 ianuarie 1973, iar articolul 8 al acesteia stipuleaza ca 'partidul Baas este conducatorul sta­tului si al societatii'.

La inceputul miscarii de contestare a regimului Assad, la 15 martie 2011, suspendarea acestei clauze a fost una dintre revendicarile esentiale ale opozantilor care acum cere plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

×
Subiecte în articol: externe