Aşteptat să anunţe un amplu set de reforme (din care a făcut parte şi demisia depusă luni a guvernului condus de Mohammed Naji Otri), preşedintele Siriei a denunţat o „conspiraţie” pusă la cale de cei care vor să distrugă ţara. În primul discurs de la începerea protestelor la adresa regimului său, Bashar al-Assad le-a spus parlamentarilor şi, prin intermediul transmisiei televizate, întregii populaţii că ţara trece prin momente excepţionale, ce se vor dovedi un adevărat test pentru unitatea naţională. Invocând dorinţa duşmanilor de a provoca haos în ţară, al-Assad a subliniat că „Siria nu este o copie la indigo a altor ţări din regiune”. Aclamat de parlamentari, preşedintele a mai spus că regimul său este deschis reformelor, nu şi disensiunilor.
S-au lăsat însă aşteptate referirile clare la reforme. Mai mult, deşi a anunţat că priorităţile viitorului guvern vor fi combaterea corupţiei şi eradicarea şomajului, Bashar al-Assad nu a făcut anunţul pe care, potrivit mass-media internaţionale, era cel mai aşteptat – ridicarea stării de urgenţă instituite în 1963, o dată cu venirea la putere a partidului Baas.
Discursul lui Bashar al-Assad intervine pe fondul unor manifestaţii de susţinere organizate atât în paralel, cât şi după protestele la adresa regimului de la Damasc, începute la 15 martie. Cu o zi înainte de discurs, mii de oameni se adunaseră în capitala siriană, scandând lozinci propreşedinte. O dovadă că situaţia din Siria diferă de cele întâmplate în Egipt, Tunisia sau Libia este şi susţinerea manifestată de parlamentari la începutul şi pe durata discursului prezidenţial. De altfel, şi presa internaţională subliniază că statutul lui al-Assad este cu totul diferit de cel al altor lideri din regiune. „Sirienii îl văd pe Assad ca parte a soluţiei pentru reformarea ţării lor şi nu ca o parte a problemei.
În plus, poziţiile sale vizavi de Hezbollah în Liban şi Hamas în Gaza, două subiecte dragi sirienilor la nivel local, i-au dat un scut protector de care alţi lideri arabi nu se bucură. Aceasta este o oportunitate de aur pentru preşedintele sirian pentru a face istorie”, potrivit Asia Times. La rândul său, presa americană subliniază faptul că îndepărtarea de la putere a lui al-Assad ar avea consecinţe negative. „Siria are o diversitate etnică şi religioasă, iar eliminarea bruscă a puterii centrale ar duce la implozie, aşa cum s-a întâmplat în Irak. Acesta este motivul pentru care administraţia Obama vrea ca el să rămână la putere, chiar sfătuindu-l să aleagă calea reformei”, scrie New York Times.