x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Refugiații palestinieni nu mai au unde să se ducă. Netanyahu merge înainte

Refugiații palestinieni nu mai au unde să se ducă. Netanyahu merge înainte

de Şerban Mihăilă    |    12 Feb 2024   •   09:15
Refugiații palestinieni nu mai au unde să se ducă. Netanyahu merge înainte
Sursa foto: Hepta

Israelul se confruntă cu tot mai multe avertismente internaționale asupra ofensivei sale planificate în Rafah, orașul din sudul Fâșiei Gaza plin de refugiați palestinieni. Premierul Benjamin Netanyahu pare însă decis să continue vânătoarea insurgenților din Hamas, chiar dacă acest lucru va duce la creșterea numărului de victime în rândul civililor palestinieni, care nu mai au unde să se retragă din calea luptelor.

Într-o reacție neobișnuită, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a transmis, ieri, că „peste jumătate din populația din Gaza se adăpostește în zona Rafah”. 

Prin intermediul unei postări făcute pe rețelele de socializare, șeful diplomației de la Londra s-a declarat „profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah”.

„Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată a luptelor, pentru a face posibilă intrarea de ajutoare și scoatere ostaticilor. Apoi, trebuie să se avanseze în direcția unei încetări a focului, durabilă și permanentă!”, a adăugat el.

La rândul ei, șefa diplomației olandeze, Hanke Bruins Slot, a avertizat că ar putea exista „multe victime civile”. Ea a descris situația din Rafah ca fiind „foarte îngrijorătoare”.

„Mulți civili din Gaza au fugit spre sud. Este greu de crezut că operațiunile militare la scară largă într-o zonă atât de dens populată nu ar duce la numeroase victime civile și la o catastrofă umanitară mai mare. Acest lucru este de nejustificat!”, a adăugat ea.

De asemenea, Statele Unite au avertizat deja Israelul că o invazie în Rafah, în cadrul ofensivei din Gaza, ar fi „un dezastru”, în timp ce UE și ONU și-au exprimat propriile îngrijorări.

Grupurile umanitare spun că nu este posibilă evacuarea tuturor locuitorilor din orașul aflat la granița cu Egiptul.

Coordonatorul umanitar al ONU, Jamie McGoldrick, care s-a deplasat în Gaza pentru a evalua situația, a declarat pentru Barbara Plett Usher, de la BBC, că populația civilă din Rafah nu ar avea „unde să se ducă”, dacă trupele israeliene ar lansa ofensiva.

„Zonele care au fost declarate cândva sigure, nu mai sunt sigure. Și dacă acești oameni trebuie să se mute, unde se pot muta? Ne temem cu adevărat că natura îngrozitoare a situației în care ne aflăm ar putea doar să se înrăutățească!”, a mai spus el.

Se crede că aproximativ 1,5 milioane de palestinieni se află în Rafah, căutând să se refugieze din calea operațiunilor de luptă israeliene, derulate în restul Fâșiei Gaza. Cei mai mulți dintre ei locuiesc în corturi. Mulți locuitori din Gaza au ajuns la Rafah, după ce au fost forțați să își părăsească locuințele în altă parte, cel puțin o dată.

Și Arabia Saudită a avertizat asupra unor „repercusiuni foarte grave”, dacă Rafah va fi luat cu asalt. Ministerul saudit de Externe a emis, sâmbătă, o declarație în care a avertizat asupra „vizării orașului Rafah din Fâșia Gaza, care este ultima soluție pentru sute de mii de civili, forțați să fugă din calea agresiunii brutale a Israelului”. De asemenea, ministerul și-a reluat „cererea de încetare imediată a focului”.

Nu în ultimul rând, guvernanții instalați de Hamas în Gaza au declarat că ar putea exista „zeci de mii” de victime. Ieri, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de organizația islamistă radicală, a declarat că alți 112 palestinieni au fost uciși de armata israeliană în ziua precedentă, ceea ce ridică bilanțul general la peste 28.100 de morți și peste 67.500 de răniți.

Tot ieri, Hamas a avertizat că orice operațiune în acest oraș ar submina discuțiile în curs de desfășurare privind o posibilă eliberare a ostaticilor israelieni deținuți în Gaza.

Israelienii, de nemișcat

Avertismentele au venit, după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a ordonat armatei sale, la sfârșitul săptămânii trecute, să se pregătească să evacueze civilii din oraș înainte de o ofensivă extinsă asupra Hamas.

„Este imposibil să atingem obiectivul războiului fără a elimina Hamas și lăsând patru batalioane Hamas în Rafah. Este clar că activitatea intensă din Rafah necesită ca civilii să evacueze zonele de luptă!”, a transmis biroul lui Netanyahu.

Premierul a respins, de asemenea, ultimele condiții de încetare a focului propuse de Hamas.

Statul evreu este foarte departe de a învinge Hamas în Fâșia Gaza, au dezvăluit, pe de altă parte, oficiali ai serviciilor de informații americane. Potrivit publicației „The New York Times”, recent, oficialii le-au declarat membrilor Congresului SUA că, deși Israelul a reușit să diminueze capacitățile de luptă ale grupării teroriste, este încă foarte departe de a zdrobi organizația în sine.

Potrivit acelorași surse, având în vedere natura aripii militare a Hamas, cea de armată de gherilă, înfrângerea grupului ar putea să nu fie posibilă, iar simpla slăbire a forței de luptă a teroriștilor ar putea fi un obiectiv mai realist.

Comentariile oficialităților americane vin în pofida insistențelor repetate ale premierului Netanyahu, care susține că înfrângerea grupării palestiniene este obiectivul final al atacului asupra Fâșiei Gaza.

Într-o conferință de presă, susținută săptămâna trecută, Netanyahu a promis că va continua ofensiva militară a Israelului până când va fi asigurată „victoria totală”. El a afirmat că țara sa va realiza acest lucru „în câteva luni”.

„Nu ne vom mulțumi cu mai puțin!”, a spus el, în timp ce a respins un plan de încetare a focului propus de Hamas.

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu hamas Rafah