x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele Bulgariei îşi caută dreptatea la CEDO

Regele Bulgariei îşi caută dreptatea la CEDO

de Sînziana Stancu    |    19 Iul 2010   •   00:00

Nemulţumit de faptul că statul bulgar i-a suspendat temporar proprietatea asupra unor terenuri ce-i fuseseră retrocedate anterior, fostul suferan al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg, fost premier al ţării în perioada 2001-2005, e hotărât să dea în judecată statul, la CEDO, informează Novinite.com.

Parlamentul bulgar a hotărât prin vot, la sfârşitul lui 2009, să suspende temporar dreptul de proprietate al fostului rege asupra unor terenuri din Munţii Rila, pe baza unor informaţii, dezvăluite în urma unei investigaţii întreprinse de Ministerul Agriculturii, din care a reieşit că fostului monarh i-ar fi fost restituită o suprafaţă de teren mai mare decât a avut în proprietate familia sa. Tribunalele bulgare au descoperit, de asemenea, un anumit număr de erori şi încălcări ale procedurilor în cazul restituirii terenurilor către fostul suveran, iar  Ministerul Agriculturii a depus deja  o plângere împotriva fostului monarh, prin care solicită ca acesta să înapoieze toate cele 1.600 de hectare de terenuri şi pădure, primite în Munţii Rila.


DISPUTĂ NAŢIONALĂ
De asemenea, la începutul acestei luni, un tribunal din Plovdiv a respins o cerere depusă de Simeon şi sora acestuia, privind revendicarea proprietăţii asupra fostei reşedinţe regale de la Kricim. Problema retrocedării "proprietăţii regelui" a devenit un subiect disputat în societatea bulgară, cetăţenii începând să se îndoiască de corectitudinea acestor măsuri reparatorii, de care a beneficiat în perioada în care Simeon a fost premier (2001-2005).

Simeon al II-lea a fost ultimul monarh al Bulgariei. Familia regală a fost izgonită din ţară de către comunişti în 1946. Simeon a revenit în Bulgaria în 2001, când a fondat un partid liberal, Mişcarea Naţională Simeon al II-lea, devenită ulterior Mişcarea Naţională pentru Stabilitate şi Prosperitate, care a câştigat alegerile din acel an.

×
Subiecte în articol: externe