x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele Charles al III-lea propune un nou acord franco-britanic privind clima şi biodiversitatea

Regele Charles al III-lea propune un nou acord franco-britanic privind clima şi biodiversitatea

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   17:45
Regele Charles al III-lea propune un nou acord franco-britanic privind clima şi biodiversitatea
Sursa foto: Hepta

Regele britanic Charles al III-lea a propus joi, de la tribuna Senatului francez, ca Franţa şi Marea Britanie să se angajeze într-un "Acord pentru Durabilitate" pentru a răspunde "mai eficient la urgenţa globală în materie de climă şi biodiversitate", relatează AFP.

Inspirat de Antanta Cordială, un text semnat în 1904 de cele două ţări pentru a soluţiona diferendele lor foarte puternice la acea vreme, regele britanic a justificat aceasta iniţiativă în numele "exemplului trecutului" pentru a "face faţă provocărilor imense ale lumii care ne înconjoară", într-un discurs pronunţat atât în limba franceză, cât şi în engleză.

Această declaraţie are loc la o zi după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat amânarea mai multor măsuri emblematice ale politicii climatice a Regatului Unit, o decizie condamnată atât în mediul economic, cât şi în rândul conservatorilor de la putere.

În cea de-a doua zi a vizitei sale de stat, regele Charles şi-a luat joi un angajament mai ferm în faţa parlamentarilor francezi de a "face tot ce îi stă în putere pentru a consolida relaţia esenţială dintre Regatul Unit şi Franţa".

"Regatul Unit va fi întotdeauna unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Franţei" şi, "împreună, potenţialul nostru este nelimitat", a insistat el, exprimându-se în franceză.

Charles a dat de asemenea asigurări joi în legătură cu "hotărârea de nezdruncinat" a Marii Britanii şi Franţei de a vedea Ucraina "victorioasă".

Monarhul a subliniat, de asemenea, sprijinul Parisului şi al Londrei faţă de Kiev în faţa ''agresiunii nejustificate pe continentul nostru'' a Rusiei asupra Ucrainei.

Parlamentarii francezi l-au aplaudat în picioare pe regele Charles mai bine de un minut şi jumătate după discursul său.

×
Subiecte în articol: regele charles al iii lea clima