x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele Spaniei, în vizită oficială în Irak, prima a unui monarh spaniol în 40 de ani

Regele Spaniei, în vizită oficială în Irak, prima a unui monarh spaniol în 40 de ani

30 Ian 2019   •   11:36
Regele Spaniei, în vizită oficială în Irak, prima a unui monarh spaniol în 40 de ani

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a sosit miercuri în Irak, în prima vizită a unui monarh spaniol în ultimele patru decenii, în cursul căreia s-a întâlnit cu forţele speciale spaniole desfăşurate în această ţară, transmite AFP, citând o sursă diplomatică.
Vizita lui Felipe al VI-lea, care a împlinit chiar miercuri 51 de ani, nu a fost anunţată public anterior, din motive de securitate.
La Bagdad, suveranul spaniol s-a întâlnit şi cu preşedintele irakian Barham Saleh, a cărui ţară a proclamat la sfârşitul lui 2017 victoria asupra grupării Stat Islamic, dar unde trupele irakiene şi cele ale coaliţiei internaţionale continuă să lanseze lovituri împotriva jihadiştilor.
Spania, care s-a angajat alături de SUA în 2003 în invadarea Irakului, ce a dus la înlăturarea dictatorului Saddam Hussein, dispune de un contingent militar în cadrul coaliţiei împotriva Statului Islamic.
După ce au sprijinit trupele irakiene care i-au alungat pe jihadişti din toate centrele urbane din ţară, instructori militari străini, printre care câteva sute de spanioli, continuă să fie prezenţi în Irak.
Vizita regelui spaniol intervine după cele întreprinse de mai mulţi lideri străini în Irak în ultima lună.
După ce, de Crăciun, preşedintele SUA, Donald Trump, le-a făcut o vizită militarilor americani staţionaţi în Irak, dar nu s-a întâlnit cu niciun oficial irakian, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei s-a deplasat la Bagdad, pentru prima oară în ultimul deceniu.
Înaintea sa, şefii diplomaţiilor din cei doi mari aliaţi ai Irakului - SUA şi Iran, de pe poziţii diametral opuse - s-au întâlnit cu lideri irakieni. 
În toate aceste întâlniri s-a discutat despre problema Statului Islamic, în contextul anunţului neaşteptat al lui Trump de retragere a militarilor americani staţionaţi în Siria.
Cea mai mare parte a trupelor statelor din coaliţia antijihadistă, în frunte cu cele americane, se găsesc acum în Irak, de unde intervin uneori pe teritoriul sirian.
Blocul pro-Iran din interiorul autorităţilor irakiene face presiuni pentru un calendar de retragere a trupelor străine, mai ales a celor americane. Un proiect în acest sens a fost depus la parlament, care l-ar putea examina în luna martie.

AGERPRES

 

 

×
Subiecte în articol: regele felipe al VI-lea