x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova în vizorul Rusiei. Moscova o AMENINȚĂ pe Maia Sandu după interzicerea simbolurilor V și Z

Republica Moldova în vizorul Rusiei. Moscova o AMENINȚĂ pe Maia Sandu după interzicerea simbolurilor V și Z

20 Apr 2022   •   14:28
Republica Moldova în vizorul Rusiei. Moscova o AMENINȚĂ pe Maia Sandu după interzicerea simbolurilor V și Z
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Moscova amenință Republica Moldova după ce președinta Maia Sandu a interzis folosirea literelor V și Z, simboluri ale invaziei Rusiei în Ucraina, scrie dpa.

Șeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, Aleksei Puşkov, spune că Republica Moldova ar putea ajunge la "coşul de gunoi al istoriei", după declarațiile Maiei Sandu și promulgarea unei legi care interzice simbolurile invaziei ruse în Ucraina.
"Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte Rusia şi simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chişinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc. În ceea ce priveşte esenţa legii promulgate de Sandu, la fel şi declaraţiile ei despre "comportamentul criminal" al panglicii Sf. Gheorghe şi "coşul de gunoi al istoriei", ar trebui să-i reamintim că în acest coş au ajuns mulţi duşmani ai panglicii Sf. Gheorghe", scrie Puşkov, pe Telegram.

Și Serghei Aksionov, liderul prorus al peninsulei Crimea, consideră că "Maia Sandu a decis să o ia pe urmele Ucrainei".

R. Moldova a acordat ajutor umanitar Ucrainei însă nu și militar. Totodată, nu a impus Rusiei sancțiunile Occidentului iar autoritățile de la Chișinău și-au declarat neutralitatea.

Maia Sandu a promulgat o lege care interzice simbolurile "Z" şi "V" ale trupelor ruse în invazia asupra Ucrainei, dar și panglica Sf. Gheorghe, folosită de separatișii proruși și de susținătorii lui Vladimir Putin. 

Președinta R. Moldova a declarat că aceste simboluri divizează societatea, spunând că locul acestora este la "coşul de gunoi al istoriei".
"Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani, ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri", a declarat Maia Sandu.

Ea a denunțat și propaganda rusă din țară. 
"Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani - ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri.

Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ura în conştiinţele noastre şi pentru a semăna vrajba şi divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal şi dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizaţi. Oamenii publici trebuie să fie conştienţi de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii şi a coeziunii în societate".





 

×
Subiecte în articol: Rusia republica moldova maia sandu