x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune de urgență în UE: Eexplodează prețul la gaze naturale după oprirea livrărilor din Rusia către Polonia și Bulgaria

Reuniune de urgență în UE: Eexplodează prețul la gaze naturale după oprirea livrărilor din Rusia către Polonia și Bulgaria

27 Apr 2022   •   14:56
Reuniune de urgență în UE: Eexplodează prețul la gaze naturale după oprirea livrărilor din Rusia către Polonia și Bulgaria

Reuniune de urgenţă în UE: preţul la gaze a crescut cu 20% în ultimele 24 de ore, după ce Rusia a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble. Germania încearcă să găsească soluţii cu statele UE.

Autoritățile de la Berlin au declarat că discută decizia Gazprom din Rusia, de a opri fluxurile de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, cu partenerii din UE şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare, securitatea aprovizionării este garantată în prezent, transmite Bloomberg.

„Per total, fluxurile de gaze sunt în prezent la un nivel stabil, dar monitorizăm situaţia foarte îndeaproape”, a transmis Ministerul Economiei din Berlin.

Gazprom a emis o declaraţie, în această dimineață, în care a spus că a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, ambele state mari consumatoare de gaze din Rusia,din cauza plăţilor care nu au fost efectuate în moneda rusă. Livrările vor fi reluate odată ce aceste plăţi vor fi efectuate în ruble.

Preţul contractelor futures, care urmăresc preţul en-gros al gazului din Europa, a crescut cu aproximativ 20% iniţial, apoi a scăzut până la o creştere de 8%, la 106 euro/MWh. Costurile sunt de peste şase ori mai mari decât în urmă cu un an, scrie Financial Times.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările.

Într-o declaraţie, ea a numit acţiunea Rusiei „nejustificată şi inacceptabilă” şi spus că această țară este un furnizor de gaz nesigur. Totodată, ea a precizat că UE este pregătită pentru acest scenariu, pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia şi Occident cu privire la invazia din Ucraina. UE a lucrat pentru a asigura livrări alternative şi „cele mai bune” niveluri posibile de stocare a gazelor.

×
Subiecte în articol: gaze