x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezoluţie ONU: Violul, considerat “tactică de război”

Rezoluţie ONU: Violul, considerat “tactică de război”

de Sînziana Stancu    |    21 Iun 2008   •   00:00

Consiliul de securitate al Na­ţiu­nilor Unite a votat în unanimitate în favoarea unei rezoluţii, prin care violul este clasificat drept “ar­mă” sau “tactică de război”, precum şi o “ameninţare la adresa se­cu­rităţii internaţionale”

Consiliul de securitate al Na­ţiu­nilor Unite a votat în unanimitate în favoarea unei rezoluţii, prin care violul este clasificat drept “ar­mă” sau “tactică de război”, precum şi o “ameninţare la adresa se­cu­rităţii internaţionale”, infor­mea­ză BBC online. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a explicat că rezoluţia este necesară, deoarece violenţa împotriva femeilor a luat “proporţii de nedescris” în unele state. El a mai precizat că ONU a comandat şi o anchetă necesară unui viitor raport al organizaţiei privind amploarea acestei tactici.

 
CONFLICTE. Apărătorii drep­turilor omului au salutat ini­ţia­tiva ONU, în timp ce unele ţări, între care China, Rusia, Indonezia şi Vietnamul, şi-au exprimat rezerva cu privire la oportunitatea dez­ba­terilor privind adop­ta­rea unei ast­fel de rezoluţii. Documentul, sus­ţinut puternic de Statele Unite, des­crie violenţa sexuală ca fiind “o tac­tică de război, pentru a umili, do­mina, induce frică, a dispersa sau a redistribui în mod forţat mem­brii anumitor comunităţi sau grupuri etnice” şi care poate “amplifica semnificativ situaţia conflic­telor armate şi împiedica reinstaurarea păcii internaţionale şi a securităţii”. La rîndul său, secretarul de stat ame­rican Condoleezza Rice a afi­rmat că violenţa sexuală “afec­tea­ză profund nu numai sănătatea şi siguranţa femeilor, ci şi stabilita­tea economică şi socială”. Violul “es­te, efectiv, o armă ce poate dis­tru­ge în în­tre­gime o comunitate”, a adău­gat o militantă pentru dreptu­ri­le omului, adăugînd că, “uneori, fe­meile sînt violate chiar de trupele de menţinere a păcii, care sînt tri­mise să le protejeze”.

×
Subiecte în articol: externe