x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezultatul votului din Indiana, primul indiciu privind câştigătorul cursei pentru Casa Albă

Rezultatul votului din Indiana, primul indiciu privind câştigătorul cursei pentru Casa Albă

04 Noi 2008   •   00:00

Rezultatului votului din Indiana, unul dintre statele disputate din cursa pentru Casa Albă, unde urnele se închid astăzi la ora 18.00 (miercuri, 1.00 ora României), ar putea oferi primul indiciu privind alegerile prezidenţiale. Lupta dintre Obama şi McCain este foarte strânsă în Indiana, stat care a votat în favoarea republicanilor la toate alegerile prezidenţiale după 1964. O victorie detaşată a lui Obama şi chiar un scor strâns ar reprezenta o un semn al unei susţineri puternice pentru senatorul de Illinois. Dar dacă McCain câştigă uşor în Indiana ar putea însemna probleme pentru Obama.




Primul semn al înfrângerii democratului John Kerry în 2004 l-a reprezentat o înfrângere la diferenţă de 20 de puncte în Indiana.
"Dacă Obama câştigă în Indiana, alegerile s-au încheiat", a declarat consilierul democrat Doug Schoen. "Chiar dacă rezultatul va fi strâns, la o diferenţă de 2% - 3%, ar sugera, probabil, o victorie detaşată a lui Obama pe plan naţional. Dacă diferenţa va fi de peste 4% în favoarea lui McCain, vom aştepta o perioadă rezultatul" alegerilor, a adăugat el. Următoarea rundă de teste va fi la ora 19.00 (miercuri, 2.00 ora României), când se va încheia votul în Georgia, unele zone din Florida şi statul disputat Virginia - un alt stat unde democraţii nu au mai câştigat din 1964. "Dacă Obama va câştiga în Virginia la o diferenţă decisivă, este un indiciu destul de clar că va câştiga alegerile", a spus Schoen. "Dacă McCain va câştiga la o diferenţă de mai mult de câteva puncte, ar putea însemna cotrariul", a explicat el. La ora 19.30 (miercuri, 2.30 ora României), urnele se vor închide în Ohio şi Carolina de Nord, iar la 20.00 (3.00 ora României) se vor închide toate secţiile de vot din Florida. Florida, cu 27 de electori şi Ohio, cu 20, se numără printre cele mai importante state. McCain, senator de Arizona, ar trebui, practic, să câştige în Indiana, Ohio, Carolina de Nord, Virginia de Florida pentru a putea avea o şansă reală la Casa Albă. Un eşec ar intensifica presiunea asupra sa pentru a câştiga în Pennsylvania, unde au învins democraţii la ultimele patru alegeri prezidenţiale. În Pennsylvania, stat cu 21 de mari electori, urnele se închid la ora 20.00 (miercuri, 3.00 ora României). Primele rezultate nu reprezintă numai indicii pentru cursa pentru Casa Albă, ci şi privind cine şi în ce proporţie va controla Senatului. Potrivit aşteptărilor, democraţii îşi vor consolida controlul marţi, dar au nevoie de încă nouă reprezentanţi pentru a putea obţine majoritatea de 60 care să le permită să depăşească eventualele obstacole procedurale ridicate de republicani. Primul rezultat crucial va fi cel din Kentucky, unde candidează liderul grupului senatorial republican, Mitch McConnell. "Indiana va oferi un prim indiciu în cursa prezidenţială, iar Kentucky îl va oferi pentru Senat", a explicat Peter Brown, expert la institutul de sondaj al Quinnipiac University. "Dacă McConnell va câştiga în Kentucky, democraţii nu pot obţine 60" de fotolii, a adăugat el. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe