x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMÂNI ÎN LUMEA LARGĂ - Aventuri în Caraibe

ROMÂNI ÎN LUMEA LARGĂ - Aventuri în Caraibe

18 Oct 2008   •   00:00

Cei patru români care ar fi fost sechestraţi pe o insulă în Caraibe nu au fost niciodată în pericol şi nu au fost niciodată reţinuţi, a transmis corespondentul RRA în Israel, citându-l pe ambasadorul român la Tel-Aviv, Eduard Iosiper, însă MAE verifică în continuare informaţiile.



Cei patru români care ar fi fost sechestraţi pe o insulă în Caraibe nu au fost niciodată în pericol şi nu au fost niciodată reţinuţi, a transmis corespondentul RRA în Israel, citându-l pe ambasadorul român la Tel-Aviv, Eduard Iosiper, însă MAE verifică în continuare informaţiile.

Potrivit RRA, "cei patru cetăţeni români nu au fost niciodată în pericol, nu au fost niciodată reţinuţi şi nu se mai află pe insulă". Potrivit postului citat, cei patru erau turişti şi nu au putut părăsi insula, deoarece portul fusese blocat de muncitorii chinezi ai unei firme de construcţii israeliene. Cei patru ar fi părăsit Insula West Caicos, aflându-se în prezent pe Insula Providence. Contactat de Mediafax, Biroul de presă al MAE a transmis că instituţia face în continuare demersuri pentru a verifica informaţiile.

CONFLICT DE MUNCĂ
Cel puţin 17 străini, în majoritate israelieni, au fost sechestraţi pe o insulă din Caraibe de angajaţi chinezi ai unei firme de construcţii, declarase ambasadorul Israelului în Republica Dominicană, citat de portalul Ynetnews.com. Amos Radian spusese că "în total au fost peste zece israelieni pe insulă, alături de patru români şi trei indieni". "În total, 14 persoane au fost eliberate" cu ajutorul diplomaţilor britanici, după mai multe ore de negocieri.

Ministerul de Externe de la Tel-Aviv a confirmat că grupul de străini a fost sechestrat de muncitori chinezi, angajaţi ai companiei israeliene Ashtrom Engineering and Construction, pe Insula West Caicos, nefiind vorba de răpire sau de terorism.

Potrivit ambasadorului Radian, citat de cotidianul The Jerusalem Post, străinii fuseseră sechestraţi de un grup de până la 200 de chinezi, revoltaţi că nu şi-au primit salariile pe ultimele trei luni. Oficiali din cadrul Ministerului israelian de Externe au declarat că proiectul de construcţie a fost sistat şi muncitorii chinezi au fost concediaţi după falimentul băncii Lehman Brothers. Muncitorii au cerut achitarea unei sume compensatorii de 15.000 de dolari, bani pe care i-au achitat fiecare companiei de recrutare din China. "Compania a decis să achite muncitorilor chinezi orice datorie, chiar şi banii pe care nu îi datorăm, dar care le-au fost încasaţi de compania chineză de recrutare pentru a-i trimite aici, pentru a pune capăt situaţiei", a declarat pentru Ynetnews.com un reprezentant al companiei Ashtrom.

INSULELE CAICOS
Aceste insule nu au poliţie sau servicii de securitate. Compania israeliană construia un hotel, mai multe vile de lux, restaurante, un aeroport, un port şi o centrală electrică în zonă. Insula West Caicos face parte din arhipelagul Turk and Caicos, aflat sub jurisdicţie britanică şi situat la circa 700 de kilometri sud-est de oraşul american Miami.

×
Subiecte în articol: externe