x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Român, într-o înregistrare al-Qaeda

Român, într-o înregistrare al-Qaeda

03 Iul 2017   •   17:53
Român, într-o înregistrare al-Qaeda

Filiala al-Qaeda din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care românul Iulian Gherguț, australianul Arthur Kenneth Elliott și franțuzoaica Sophie Pétronin, a anunțat SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste, informează AFP.

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată, sâmbătă, prin aplicația de mesagerie „Telegram”, de către „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor”, o grupare jihadistă. Cetățeanul român Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015, în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. Ceilalți trei ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de al-Qaeda în nordul Mali, în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă al-Qaeda din Magrebul islamic (Aqmi) și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017, în Mali. Chirurgul Arthur Kenneth Elliott și soția sa Jocelyn Elliott au fost răpiți în Burkina Faso în ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberată în februarie 2016. Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că „nicio negociere veritabilă nu a început” pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt „în continuare, în curs”.

Nordul Mali a căzut în martie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste cu legături cu al-Qaeda. Jihadiștii au fost în mare parte alungați din această regiune printr-o intervenție militară internațională, lansată în ianuarie 2013, la inițiativa Franței, care continuă și în prezent.

Iulian Gherguţa fost răpit în anul 2015, în Burkina Faso

 

×
Subiecte în articol: al-qaeda iulian ghergut