x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roman Protasevici, interviu sub amenințare pentru televiziunea de stat din Belarus

Roman Protasevici, interviu sub amenințare pentru televiziunea de stat din Belarus

04 Iun 2021   •   10:40
Roman Protasevici, interviu sub amenințare pentru televiziunea de stat din Belarus
Sursa foto: Hepta

Jurnalistul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost deturnat, a apărut într-un interviu difuzat la televiziunea de stat, relatează BBC.

În interviu, Roman Protasevici a mărturisit că a organizat proteste anti-guvernamentale, că vrea să-şi îndrepte greşelile, l-a lăudat pe preşedintele Alexandr Lukaşenko (foto) şi a dat asigurări că îl respectă pe acesta.

Familia lui Protasevici spune că interviul a fost realizat „sub ameninţare”.

În interviul difuzat joi seară, Protasevici a recunoscut că a încercat să-l îl dea jos pe Lukaşenko de la putere şi a spus că a fost alegerea lui să vorbească pentru postul de televiziune.

El a afirmat că l-a criticat mult pe preşedintele Lukaşenko, dar a început să înţeleagă că „acesta face ceea ce trebuie şi cu siguranţă îl respect”.

La finalul interviului, jurnalistul a izbucnit în plâns şi a spus că speră ca într-o zi să se căsătorească şi să aibă copii.

Tatăl jurnalistului a declarat că l-a durut să urmărească interviul: „Îl cunosc foarte bine pe fiul meu şi cred că nu ar fi spus niciodată astfel de lucruri. L-au bătut şi l-au forţat să spună ce este necesar”.

Apariţia de joi a fost a treia a lui Protasevici la televiziunea de stat de când a fost reţinut.

Jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost editorul canalului opoziţiei Nexta din aplicaţia de mesagerie Telegram până anul trecut. Protasevici a fost trecut pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste” anul trecut.

În Belarus au izbucnit proteste în masă după ce Lukaşenko a obţinut victoria la alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, considerate pe scară largă ca fiind trucate.

Protestele au fost stopate, iar liderii opoziţiei au fost trimişi în închisoare sau în exil.

Protasevici este acuzat că a provocat nelinişti în masă şi infracţiuni de terorism.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a descris arestarea lui Protasevici drept „un atac împotriva democraţiei”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Roman Protașevici