x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, consolidată după reuniunea NATO

România, consolidată după reuniunea NATO

11 Iul 2016   •   15:40
România, consolidată după reuniunea NATO
Sursa foto: MARCIN BIELECKI/EPA

Summitul NATO de la Varşovia  a adus câteva decizii extrem de importante pentru viitorul continentului. Alianța Nord-Atlantică a preluat comanda asupra sistemului european antibalistic - compus din elemente desfășurate în România, Spania, Polonia și Turcia- și a aprobat extinderea prezenței militare în Europa, prin amplasarea de contingente suplimentare în România, Polonia și în țările baltice.

Încheiat sâmbătă după-amiază, summitul NATO a adus câteva decizii extrem de importante pentru consolidarea poziției regionale a României. De altfel, declarația finală a reuniunii acoperă toate subiectele de interes cu care țara noastră s-a prezentat la Varșovia. România a obținut aprobarea pentru o brigadă multinațională, cu un efectiv de aproximativ 5.000 de soldați, la care și-au anunțat până acum prezența Polonia, cu o companie, și Bulgaria, cu un batalion. În aceste zile, autoritățile de la București negociază cu alți aliați pentru noi contribuții la această brigadă. La rândul ei, țara noastră va trimite o companie de infanterie pentru consolidarea forțelor NATO din Polonia. Șeful statului, Klaus Johannis, a declarat la finalul reuniunii că vor fi două structuri terestre de comandă și control pe teritoriul românesc: Unitatea NATO de Integrare a Forțelor din România, începând cu 1 iulie 2016, și Comandamentul Multinațional la nivel de Divizie Sud-Est, asumat, de asemenea, de România. "Atât Comandamentul de Divizie, cât și Unitatea NATO de Integrare a Forțelor au fost omologate la acest summit și, mai mult, pentru Comandament a fost confirmat rolul de coordonare pentru cele două Unități NATO de Integrare a Forțelor din România și din Bulgaria. Avem deci două structuri permanente de comandă și control NATO pe teritoriul țârii noastre, dintre care una, cea la nivel de divizie, cu acțiune la nivel regional. Acestea sunt capabile să faciliteze dislocarea rapidă a forțelor aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, dacă va fi nevoie, precum și să coordoneze pregătirea trupelor Aliate, să planifice și să conducă exerciții multinaționale complexe", a mai spus Iohannis.

Marea Neagră, mențiune strategică

El a adăugat că SUA au anunțat o prezență consistentă la exerciții militare în România, începând cu 2017. La exerciții va participa și o brigadă din Turcia. "Atât brigada multinațională, cât și Inițiativa de Instruire Intensificată, care vor fi relaționate între ele, vor fi plasate sub coordonarea Comandamentului Multinațional la nivel de Divizie Sud-Est de la noi din țară", a explicat el. Deși destul de vagă și fără un orizont de timp, inițiativa României în privința consolidării prezenței NATO la Marea Neagră a fost menționată în declarația finală. Urmează consultări între statele interesate de inițiativă și experți militari ai NATO, în vederea identificării unei strategii comune. Miniștrii Apărării din NATO vor lua o decizie în această privință la reuniunea din octombrie. Până acum, Turcia a afirmat că este interesată de o nouă arhitectură de securitate la Marea Neagră.

 

Moscova a catalogat drept "absurde" deciziile Alianței Nord-Atlantice, avertizând că suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est va fi urmată de măsuri militare simetrice adoptate de Rusia.

Pentru prima oară la un summit NATO, în declarația finală este menționată Republica Moldova, cu care aliații se angajează să continue colaborarea

×