x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România pune beţe în roatele Serbiei la UE

România pune beţe în roatele Serbiei la UE

de Marina Constantinoiu    |    27 Feb 2012   •   21:00

Uniunea Europeana isi va da acor­dul pentru obtinerea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ser­bia, a asigurat luni seful diplo­ma­tiei franceze, Alain Juppe, citat de AFP. Dar decizia urmeaza a fi aprobata oficial marti, cu ocazia reuniunii ministrilor de Externe ai tarilor UE.

Numai ca marti, in Consiliul Afaceri Generale, Romania intentioneaza sa blocheze adoptarea deciziei de a acorda acest statut Serbiei, dupa cum au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Potrivit acestora, Bucurestiul ar fi informat deja, pe canale diplomatice, in legatura cu aceasta decizie. Totusi, subliniaza Mediafax, decizia finala apartine sefilor de stat si de Guvern reuniti in Consiliul European. Decizia Romaniei are legatura cu nerespectarea drepturilor mino­ri­tatilor, respectiv a etnicilor vlahi, si nu va fi modificata ca urmare a acordurilor semnate de Pristina si Belgrad, care au usurat, pe de alta parte, drumul Serbiei catre UE.

'Privind Serbia, eram convinsi de mai multa vreme ca trebuia sa avansam catre conferirea statutului de candidat. Acum se va face', a declarat ministrul francez de Externe. Si ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a declarat ca Serbia si-a indeplinit conditiile pentru a obtine statutul de candidat.

Hotararea Romaniei de a bloca o hotarare pozitiva cu privire la acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, 'daca nu sunt efectuati pasi rapizi pentru ameliorarea situatiei minoritatii vlahe' din aceasta tara, a fost anuntata initial saptamana trecuta de publicatia Danas, relateaza postul B92 in pagina online. Postul sarb de radio comenteaza ca aceasta informatie a cotidianului din Belgrad reprezinta 'un nou obstacol, in contextul in care Serbia se confrunta deja cu un parcurs dificil catre obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeana (UE)'.

Aceste surse au mai declarat pentru cotidian ca va avea loc 'o angajare imediata in discutii intensive' cu 'vecinul prieten' Romania, unul dintre cele cinci state membre ale UE care nu au recunoscut declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, mai scrie B92.

×
Subiecte în articol: externe