x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România şi Serbia au ajuns la un acord privind minorităţile

România şi Serbia au ajuns la un acord privind minorităţile

de Marina Constantinoiu    |    29 Feb 2012   •   21:00
România şi Serbia au ajuns la un acord privind minorităţile

Romania si Serbia au semnat joi, la Bruxelles, un protocol privind statutul minoritatilor din cele doua tari, du­pa ce partea romana a solicitat in reu­niunea de marti a Consiliului Afa­ceri Generale (CAG) semnarea cat mai rapida a unui astfel de document, relateaza Agerpres si Mediafax.

Conditia pusa de Bucuresti
Potrivit unor surse europene, documentul a fost semnat de amba­sadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Mihnea Motoc (foto), si de amba­sadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic. Semnarea Protocolului a fost conditia Romaniei pentru a accepta acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Serbia. De altfel, la cateva ore, presedintele Traian Basescu, venit la Bruxelles pentru a participa la summitul UE de joi si vineri, anunta ca Romania renunta la initiativa de blocare a acceptarii Serbiei drept candidat la aderarea la Uniunea Europeana.

La reuniunea CAG din urma cu trei zile, Romania a prezentat o declaratie in care se sublinia necesitatea unor rezultate concrete si rapide in legatura cu semnarea protocolului privind statutul minoritatilor din cele doua tari (Romania si Serbia), cat si implicarea Comisiei Euro­pene si a Inaltului Reprezentant al OSCE pentru minoritati nationale in monitorizarea eforturilor Belgradului pentru respectarea principiilor protectiei minoritatilor in conformitate cu standardele UE. Consiliul UE a incurajat Serbia sa continue aplicarea tuturor acordurilor convenite pana la aceasta data.

Ministrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat marti acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, insa fara a lua o decizie formala. 'Ministrii recomanda acordarea statutului de candidat Serbiei si asteapta cu nerabdare decizia care va fi luata de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut', conform unui comunicat al UE. 'Romania a blocat un acord imediat', anuntau surse diploma­tice. Acordarea statutului de candidat necesita unanimitatea celor 27.

De altfel, raportorul pentru Parlamentul European Jelko Kacin a declarat, inaintea anuntului facut de Basescu, ca este convins ca Romania nu va 'provoca probleme' in privinta acordarii Serbiei statutului de candidata la aderarea la Uniunea Europeana. 'Avem un consens al celor sase grupuri politice importante din Parlamentul European in privinta faptului ca vor vota recomandarea de a acorda Serbiei statutul de candidata la UE si sunt intr-un fel foarte convins ca presedintele roman, Traian Basescu, nu va vota impotriva, chiar daca se trezeste pe partea gresita a patului', a spus acesta.

Ce arata recensamantul
Conform datelor obtinute la recensamantul din 2002, si publicate pe site-ul MAE, numarul etnicilor romani este de 34.576, dintre care 30.419 in Voivodina si 4.157 in restul Serbiei, dintre care 2.339 in Timoc si 1.000 in localitatea Ovcea, integrata administrativ in capitala Belgrad. Numarul 'vlahilor' este de 40.054 de persoane, dintre care 101 in Voivodina, restul populatiei fiind concentrata in zona de nord-est a Serbiei, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: externe