x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România ţine prima pagină în presa internaţională. The Guardian: "Politicienii români trebuie să se reconecteze la realitate"

România ţine prima pagină în presa internaţională. The Guardian: "Politicienii români trebuie să se reconecteze la realitate"

16 Ian 2012   •   19:11
România ţine prima pagină în presa internaţională. The Guardian: "Politicienii români trebuie să se reconecteze la realitate"

Presa internationala relateaza pe larg despre protestele din Romania. Conform Rador, desi "mamaliga nu explodeaza", in Romania s-a produs in urma cu cateva zile un declic, scrie The Economist, intr-un articol intitulat "Batalia de la Bucuresti". Mii de oameni au iesit pe strazile Bucurestiului si ale altor orase, eliberandu-si furia provocata de ceea ce percep ca fiind o incompetenta a liderilor in gestionarea crizei economice, consemneaza The Economist.

Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate, titreaza The Guardian, care atrage atentia ca solicitarile protestatarilor sunt politice si ele necesita raspunsuri politice serioase. EUObserver constata ca nemultumirea oamenilor este in crestere, iar The Belfast Telegraph noteaza ca protestele nu dau semne ca s-ar linisti. Agasati de oamenii politici si de austeritate, romanii au iesit in strada, relateaza L'Express, Der Standard, Die Zeit si Neue Zurcher Zeitung, iar Les Echos crede ca acesta e un semn ca rabdarea oamenilor a ajuns la limita.

The Washington Post, The New York Times, Boston Globe, Businesss Week si El Mundo retin condamnarea violentelor si apelul la calm facut de autoritatile romane. Rosbalt apreciaza ca protestele din Romania nu au un centru comun, "cererile protestatarilor nefiind canalizate, cu toate ca sunt sustinute de opozitie". Nepsabadsag aminteste ca Piata Universitatii din Bucuresti este un loc simbolic pentru actualele proteste, fiind considerata "kilometrul zero al democratiei romanesti".

Kommersant face o ampla analiza a anului 2012, desfasurat sub semnul schimbarii puterii la nivel global. in timp ce SUA si Europa stau sub semnul alegerilor, in Orientul Mijlociu, batalia in jurul Iranului va ramane principalul furnizor de stiri alarmante. Este bine stiut ca pozitia Occidentului este orientata pe doua directii, explica Al-Hayat, de la Londra: pe de o parte, opozitia fata de programul nuclear iranian si, pe de alta parte, condamnarea masurilor de represiune adoptate de guvernantii sirieni impotriva miscarilor revendicative din propria tara. Ne-am afla, deci, in fata confruntarii intre doua linii de batalie: frontul occidental, impotriva frontului comun siriano-irakian, precizeaza Al-Hayat. Interesele turce si israeliene, in contextul sirian, devin aproape identice, opineaza Jerusalem Post. Faptul ca Erdogan al Turciei se vede pe sine ca lider al unei puteri regionale, cu un interes clar in configurarea ideologica a regiunii, creeaza o noua agenda regionala atat pentru Israel, cat si pentru Turcia. Daca exista un dezghet in relatiile dintre Ierusalim si Ankara, aceasta noua agenda creata de "Primavara araba" ar putea trece dincolo de relatiile bilaterale.

×