x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanii din Spania, sprijiniti de Guvern

Romanii din Spania, sprijiniti de Guvern

25 Feb 2005   •   00:00

SPANIA ROMANILOR
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, infiintat in 2003, functioneaza ca structura fara personalitate juridica in aparatul de lucru al Guvernului si reprezinta autoritatea competenta ce se ocupa de problemele romanilor din strainatate.
ANCA ALEXE

REUSITA. Ambasadorul Romaniei in Spania, la inaugurarea Centrului de interes cultural roman
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) elaboreaza, aplica si coordoneaza strategiile guvernamentale, programele sectoriale destinate romanilor de pretutindeni, dezvolta parteneriate cu asociatiile si organizatiile reprezentative ale romanilor care traiesc in afara granitelor tarii. Stabileste raporturi de parteneriat cu structurile guvernamentale insarcinate cu problemele minoritatilor nationale din tarile de cetatenie, pentru asigurarea drepturilor persoanelor care apartin minoritatii romanesti, pe principiul reciprocitatii. Totodata, DRP monitorizeaza modul in care au loc conservarea si afirmarea identitatii lingvistice, culturale si religioase a romanilor de pretutindeni si coordoneaza proiectele "parteneriatului romano-roman" la nivel local, transfrontalier si international.

RECUNOASTERE. In ultima vreme, DRP a devenit brusc cunoscut in randul asociatiilor romanesti, care au apelat la sprijinul acestuia in derularea unor proiecte cu impact la nivelul comunitatilor din care fac parte. Bugetul Departamentului a fost construit, pentru prima data, in baza propunerilor de parteneriat adresate de comunitatile romanesti, in septembrie 2003. Un an de activitate a Departamentului inseamna in cifre 125 de proiecte cu un buget total de 135.755.940.866 lei.

DRP a participat la elaborarea unor serii de proiecte, derulate cu asociatiile de romani din Spania. Unul dintre cele mai importante este initierea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si Spania privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere ale cetatenilor romani si spanioli, in scopul preschimbarii.

PROIECTE. Potrivit informatiilor pe care le-am obtinut de la reprezentantii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, in cursul anului 2004 acesta a initiat, pentru comunitatea romanilor din Spania, o serie de proiecte majore.

Unul dintre acestea este "Biblioteca romaneasca", un program derulat in comun cu Asociatia romano-spaniola "Romania" si care presupune constituirea unui fond de peste 1.200 de titluri de carte romaneasca, manuale, albume, atlase, casete audio, video, CD-rom-uri si asa mai departe. Biblioteca face parte din Centrul de Interes Cultural Roman, inaugurat la Madrid, in 2004, in prezenta ambasadorului Romaniei in Spania, Stelian Oancea.

"Infiintarea acestor institutii culturale este foarte importanta pentru comunitatea romaneasca din Spania. Este vorba de prima biblioteca de acest gen pentru romanii cu acte in regula din Spania, care, in plus, face parte si din circuitul bibliotecilor publice din Madrid.

Oamenii si-au dorit de foarte multa vreme o biblioteca si au insistat si pentru existenta unei sectiuni de literatura pentru copii", a declarat ambasadorul Romaniei in Spania. Alaturi de oficialul roman, la ceremonia de inaugurare au fost prezenti si reprezentanti ai multor asociatii romanesti din Spania si, de asemenea, directorul general al arhivelor, muzeelor si bibliotecilor Comunitatii Madrid. Tot in cadrul acestui program au fost achizitionate obiecte de artizanat pentru expozitia organizata la Biblioteca "La Latina - Antonio Mingote" din Madrid.

INTERES. Romanii din Madrid, incantati de Biblioteca pe care si-au dorit-o

Pentru cei interesati, cartile se gasesc in fondul de carte al bibliotecii "La Latina", care face parte din circuitul public al bibliotecilor din Madrid. De acest fond de carte pot beneficia toti romanii din Comunitatea Madrid, aflati in legalitate, si cetateni spanioli interesati de cultura romana. Un alt program al DRP a constat in acordarea unui sprijin financiar pentru editarea, tiparirea si difuzarea antologiei de poezie romano-hispanica "Roman in lume", program derulat in comun cu Asociatia romano-spaniola "Romania". Proiectul cuprinde un volum de poezii bilingv, poezii scrise de romanii aflati in Spania. Au fost tiparite 1.000 de exemplare si distribuite la bibliotecile din Romania, in Spania si la bibioteci ale romanilor din diferite tari.

Totodata, reprezentantii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni au contribuit la dotarea cu echipament sportiv a echipelor de fotbal de juniori si seniori romani din Alcala de Henares. Echipa de seniori romani apartine Federatiei Spaniole de Fotbal. In perioada 1995 - 1997 a castigat campionatul si cupa, in anul 1998 a castigat campionatul si locul doi la cupa. In 1999 - 2000 a castigat campionatul, iar in 2000 - 2003 a castigat campionatul si locul trei la cupa. Acum echipa joaca in "Segunda regional" si spera sa promoveze in "Primera regional". In anul 2002 s-a organizat la Madrid prima editie a campionatului de emigranti aflati in Spania, campionat in cadrul caruia au participat 12 tari. Romania a castigat prima editie.

SPRIJIN FINANCIAR. Pe de alta parte, DRP a ajutat la dotarea scolilor de duminica cu carte romaneasca, manuale, atlase, dictionare, casete audio si video etc. Scoala din Alcala de Henares este un program derulat cu Asociatia de Ajutor si Integrare a Romanilor din Alcala de Henares, iar scoala din Barcelona, program realizat impreuna cu Asociatia "ASOCROM" din Barcelona.

Dotarea partiala cu carte a bibliotecii infiintate de Asociatia "Amaya de Rumania" din Madrid si dotarea cu costume populare a Asociatiei "ASOCROM" din Barcelona si Asociatiei romano-spaniole "Romania" din Madrid au reprezentat alte doua initiative ale DRP. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a acordat sprijin financiar pentru organizarea unei reuniuni a asociatiilor romanesti aflate pe teritoriul Spaniei. Aceasta reuniune a fost organizata de catre Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania, FEDROM. Conform informatiilor acordate de DRP, pe teritoriul Spaniei activeaza 17 asociatii romanesti si doua federatii: FEDROM in Madrid si FARO in Barcelona.

In ceea ce priveste urmatoarea perioada, reprezentantii DRP au trimis proiecte pentru sustinerea presei de limba romana, a scolilor de duminica, pentru dotarea bibliotecilor cu carte, sustinerea federatiilor prin dotarea sediilor si ridicarea unui monument pentru romanii care au murit in atentatele teroriste din 11 martie.

ACCES LA CULTURA
Inca de la infiintare, DRP a contribuit la sprijinirea romanilor care se afla in Spania. Cu ajutorul DRP, romanii din Spania, dar si din celelalte state beneficiaza de acces gratuit la institutiile publice de cultura, monumentele istorice, site-uri de patrimoniu si au dreptul de a studia, de a solicita si obtine, prin concurs, burse de studiu in Romania la toate nivelurile si formele de invatamant, in vederea aprofundarii cunostintelor de limba romana si pentru afirmarea identitatii culturale si stiintifice romane, in aceleasi conditii cu cetatenii romani. De asemenea, acestia pot participa la stagii de perfectionare si pot solicita sprijinul material al autoritatilor romane competente pentru a primi manuale, carti de specialitate, publicatii editate sau in format electronic in limba romana. Ei mai pot sa primeasca de la statul roman finantare pentru construirea sau renovarea lacaselor de cult din tara in care au resedinta sau pentru a renova si construi institutii de invatamant cu predare in limba romana din aceeasi tara.

DORINTE
"Infiintarea institutiilor culturale este foarte importanta pentru comunitatea romaneasca din Spania. Oamenii si-au dorit de foarte multa vreme o biblioteca si au insistat si pentru existenta unei sectiuni de literatura pentru copii"
Stelian Oancea
Ambasadorul Romaniei in Spania
×