x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanii, pacaliti de propriii conationali

Romanii, pacaliti de propriii conationali

de Anca Alexe    |    10 Noi 2005   •   00:00
Romanii, pacaliti de propriii conationali

Turistii romani care vor sa viziteze Spania trebuie sa-si ia masuri de precautie. In primul rand fata de unii dintre propriii concetateni aflati, de obicei, ilegal in Spania. Numai in Madrid au fost semnalate circa doua, trei astfel de cazuri pe saptamana. In capitala Spaniei, cetatenii romani veniti ca turisti au reclamat deseori furtul documentelor si al banilor de catre alti cetateni romani cu care au intrat in contact, avertizeaza oficiali ai ambasadei tarii noastre in Regatul Spaniei.

VICTIMELE. Sistemul de operare este ingenios prin faptul ca unul dintre escroci isi alege victima cu rabdare din randul celor care calatoresc cu autocarul in statia de autobuze Mendez Alvaro. Cetateanul roman este acostat de acest conational binevoitor care ii promite obtinerea unui loc de munca si a unui loc de cazare mai ieftin. Dupa ce il plimba toata dupa-amiaza prin Madrid, in asteptarea "patronului" cu care sa trateze asupra salariului pe care il va primi sau a gazdei, vizitatorul roman este condus de obicei pe stradute laterale si intunecoase din centrul Madridului, unde apar instantaneu "doi politisti spanioli" care le solicita documentele. Profitand de semiobscuritatea locului, acestia fie subtilizeaza numai banii, fie chiar si documentele.

CAZURI SI NECAZURI. Consulul general al Romaniei la Madrid, Nicu Stan, a vorbit despre romanii care se dau drept politisti si a afirmat ca "exista o zona cu criminalitate ridicata, zona Mendes-Alvaro, unde vin autocarele. Daca mergi acolo, vezi cum unii ii pacalesc pe altii. Daca vii in vizita si nu te asteapta nimeni sa te ia direct de pe scara autobuzului, ori esti furat direct, ori zice ca te duce el unde trebuie sa ajungi. De exemplu: «Pai, de unde esti?». «Pai, din Sibioara». «Pai, si eu, il stii pe cutare?» Sunt foarte multe intamplari de genul asta. Apoi sunt cei care se dau drept politisti. De pilda, la inceput, prin 2002, nou-venitii erau acostati de cate un compatriot care spunea ca stie el un patron spaniol. Si suna pe un altul si stabilea o intalnire, undeva chiar in centrul Madridului. In drum, se intalneau cu un «politist» care le arata o legitimatie falsa, un portofel pe care punea o icoana a Maicii Domnului in loc de poza si o insigna din cele vandute de magazinele de suveniruri. Si romanul abia venit se speria. «Politistul» vorbea si in spaniola, zicea ca trebuie sa prezinte banii, cei 500 de euro, si pasaportul. Binevoitorul insotitor intervenea si facea traducerea intre victima si politist: "Dom’le, imi pare rau da’... trebuie sa lasati banii astia aici, spaga, ca sa ne lase in pace". Ii dadea si el pasaportul lui, intrau amandoi pe o usa si apoi nu mai apareau.

×
Subiecte în articol: diaspora