x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii, ţapul ispăşitor pentru tot ce-i rău în Marea Britanie

Românii, ţapul ispăşitor pentru tot ce-i rău în Marea Britanie

16 Dec 2013   •   19:39

În contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, se vor ridica restricţiile pe piaţa muncii din UE pentru români şi bulgari, se pare că, pentru o parte a presei britanice, românii sunt ţapul ispăşitor pentru aproape toate lucrurile care merg rău în Marea Britanie, scrie ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol apărut luni pe site-ul publicaţiei Huffington Post, la secţiunea blog, intitulat “Românii din Marea Britanie şi manipularea statisticilor”.

"Articolul recent publicat de Daily Mail care susţinea că 'Românii sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii' nu reprezintă decât un alt exemplu nefericit", comentează ambasadorul român, adăugând că materialul respectiv "conţine distorsiuni scandaloase ale realităţii, încercând să manipuleze opinia publică britanică".

Ridicarea restricţiilor pentru români pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie, va fi un win-win game, toată lumea având de câştigat, declara, recent, ambasadorul României la Londra, care a ţinut să sublinieze că nu există cadrul legal pentru ca restricţiile să nu fie ridicate începând cu prima zi a anului 2014, la împlinirea a şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană, potrivit RFI.

Ion Jinga a explicat că restricţiile care au putut fi ocolite de o manieră legală au creat vulnerabilităţi de ambele părţi, adaugă RFI. Pe români i-au făcut exploatabili şi vulnerabili în faţa unor angajatori fără scrupule. Au fost, în cele mai multe cazuri, plătiţi sub salariul minim pe economie, pot fi concediaţi fără niciun fel de preaviz. “În acelaşi timp”, a mai spus ambasadorul României la Londra, “cred că toţi şi-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuşi cât, cum, în ce proporţie”.

Ion Jinga a menţionat că, în ciuda restricţiilor, 40% din forţa de muncă angrenată anul trecut la construirea satului olimpic de la Londra a fost românească.

Ambasadorul României la Londra a mai spus că, prin ridicarea restricţiilor, nu este de aşteptat un flux mare de români în Regatul Unit, el precizând însă că nu poate evalua care ar putea fi numărul acestora.


×