x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romănii - "ţiganii ăia de prin Siberia"

Romănii - "ţiganii ăia de prin Siberia"

de Carmen Plesa    |    28 Iul 2007   •   00:00
Romănii  -  "ţiganii ăia de prin Siberia"
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Italienii nu numai că nu dau doi bani pe rădăcinile pe care romănilor le place să le considere "comune", dar ne mai şi cred ca originari de prin India sau Siberia.


Italienii nu numai că nu dau doi bani pe rădăcinile pe care romănilor le place să le considere "comune", dar ne mai şi cred ca originari de prin India sau Siberia.


Povestea cu neamul nostru care se trage din Traian şi Decebal, idila cu Dochia şi iubirile dintre soldaţii romani şi femeile dace sunt puţin spre deloc cunoscute de italieni. Aşa că, atunci cănd calci in Italia, e bine să nu te bazezi pe faptul că vei fi considerat un frate latin, urmaş de-al lui Traian şi de-al Romei. Ci mai degrabă de-al rromilor... Mai mult decăt atăt, un sondaj realizat la inceputul lunii de Demos şi citat de presa italiană a arătat că, dintre imigranţi, italienii se tem cel mai mult de romăni.


CĂ SUNTEM SLAVI... "O zi intreagă m-am contrazis cu patronul meu care spunea că romănii nu sunt latini, ci slavi. Că dacă suntem de la Marea Neagră, cum să fim latini?!", spune una din romăncele care lucrează in Italia. Este doar una din gafele pe care le fac italienii in privinţa originilor noastre. Aflaţi in Italia ca turişti ori imigranţi, nu rar veţi fi intrebaţi, uneori fără urmă de răutate sau rasism, dacă romănii se trag din rromi, convingere impărtăşită de mare parte din italieni.

Mirarea lor va creşte o dată cu poveştile despre rădăcinile noastre comune, in caz că vă apucaţi să le depănaţi. Puţini vor fi convinşi de istoria pe care, eventual, le-o veţi expune, aşa ca să nu vă supăraţi, la final, cănd vă va fi adresată clasica intrebare: "Dar de ce eşti atăt de alb, că voi, romănii, sunteţi mai coloraţi?!"


CĂ SUNTEM TUCIURII... "Si mie imi spun că nu semăn a romăn, că sunt alb şi nu tuciuriu... şi se mai miră şi de faptul că nu ştiu rusă, că doar «de acolo» suntem toţi şi mai fac ochii mari de tot cănd aud că ortodoxul e tot creştin", spune un compatriot pe forumul romănilor din Italia (www.romania-italia.info).

"Cănd am spus cuiva că studiez limba romănă, mulţi mi-au zis «ai, aceste limbi slave sunt dificile... şi apoi trebuie şi să inveţi să scrii in chirilică!»", s-a destăinuit un alt imigrant. Dar nici cu geografia nu par să stea italienii mai bine, cănd vine vorba de "fraţii lor latini".


CĂ BUCUREŞTIUL E LA MAREA NEAGRĂ... "Pe mine m-a intrebat unul dacă avem apă caldă şi dacă avem graniţă cu Polonia, iar fie-sa m-a intrebat dacă in Bucureşti există piscine. Un avocat m-a intrebat dacă in Bucureşti am văzut vreodată zăpadă, iar un medic era convins că Dracula e in Modova şi că Bucureştiul are deschidere la mare", spune alt romăn.
"Cu două luni in urmă era internată o pacientă albaneză, in vărstă, nu ştia o boabă italiană...O colegă mă strigă spunăndu-mi: «Vino şi tradu ce spune, unde are dureri». Eu: «Păi nici eu nu inţeleg albaneza»... Ea: «Cum de nu inţelegi, că doar se aseamănă cu romăna, sunteţi şi vecini»", povesteşte o altă imigrantă.


CĂ AVEM VAMPIRI PE STRADĂ... "Un coleg de la facultate m-a intreabat căt de frig e la noi şi dacă il suportăm... Păi, un pic mai frig decăt in Italia, zic eu, la care el: «Cum, numai atăt? Păi voi nu sunteţi intre Rusia şi Siberia?»" - işi aminteşte un student romăn din Italia despre alte mirări in privinţa poporului nostru.

Aşa că una din intrebările clasice, de nivel mondial, este: "Transilvania este in Romănia?" urmată de: "Eu credeam că e in America", răspuns dat de un alt italian, n-ar mai fi de mare mirare, ca şi dilemele italienilor despre vampirii care umblă pe străzi in ţărişoara noastră.


INTEGRAŢI IN LOMBARDIA. "După 1 ianuarie, o colegă imi zice: «Aa, am auzit că acum Romănia a intrat in Lombardia!»... Eu: "Unde? in... Lombardia?!...poate ai vrut să spui UE». Ea: «Păi Lombardia este in UE, deci...»", se destăinuie altă romăncă, pentru ca apoi să completeze: "Poate avea dreptate, la căţi romăni suntem in Lombardia"...
De cele mai multe ori cănd vine vorba despre originile noastre, imigranţii romăni trebuie insă să le explice italienilor că nu se trag din rromi, care sunt o populaţie care vine dintr-o cu totul altă parte a lumii. Aşa că oricine calcă in Italia, imigrant sau turist, trebuie să fie pregătit atunci cănd spune că este romăn să explice, pentru că uneori vameşii mai uită că e cetăţean al UE, că nu are nevoie de viză sau permis de şedere şi că istoria zice că ne tragem de la Traian şi Decebal, de pe aici, şi nu din India sau Siberia.


"Cum? Aveţi televizor?!"

"Şi voi aveţi Fotbal?", "Ştii cum se foloseşte aspiratorul/ fierul de călcat?";Â "La voi sunt maşini/semafoare/televizor/curent electric?"; "Aveţi cinematograf şi voi?" "La voi se schimbă lenjeria de pat?"; "Ai mai măncat vreodată banane?" - sunt doar căteva din replicile la care au fost expuşi imigranţii care au povestit pe forumul romănilor din Italia despre cele mai stupide intrebări care le-au fost puse de italieni. "Pe mine soacră-mea m-a intrebat dacă in Romănia am auzit de clor", spune o romăncă, iar alt compatriot işi aminteşte cum l-a intrebat un sicilian dacă am renunţat la plimbatul cu cămilele.
"Un italian, incercănd să facă pe ghidul prin oraş, cănd trecea pe lăngă un cimitir il intreabă pe soţul meu: «Şi la voi se inmormăntează morţii?», soţul ii răspunde: «Nu, la noi se infăşoară şi se leagă in copaci să se usuce», povesteşte o romăncă."
"Cănd am remarcat cu nişte italieni că am găsit metroul la Bucureşti mult mai curat decăt la Milano, cineva era foarte surprins «però! non pensavo avessero già il metrò là !" (trad: "Dar nu credeam că aveţi metrou!").

×
Subiecte în articol: diaspora cănd italia